Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Χαμένοι στην ασάφεια των... ισοδύναμων

Χαμένοι στα... ισοδύναμα εμφανίζονται αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά ο βασικός χαμένος είναι η οικονομία.



Ο χρόνος που χάνεται είναι εξαιρετικά πολύτιμος, ειδικά μετά την αποτυχημένη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς.

Παρά το γεγονός ότι η δημιουργική ασάφεια κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στη χώρα, μια εκλογική αναμέτρηση, ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο και φυσικά το μεγάλο πλήγμα στις τράπεζες -και με τα capital controls- εντούτοις κάποιοι δεν έχουν πάρει το μάθημά τους.

Η κυβέρνηση που βγήκε από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου δεν είχε κανένα περιθώριο. Ούτε περίοδο χάριτος, ούτε την ανοχή της κοινωνίας. Επρεπε, και πρέπει, να κινηθεί με ταχύτητα για να κλείσουν τα κρίσιμα μέτωπα στην οικονομία, να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος, αλλά και να βρεθούν το συντομότερο λύσεις για το Προσφυγικό, που απειλεί να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα.

Αντ’ αυτών, στην κυβέρνηση αναλώνουν τον χρόνο τους στην εξεύρεση... ισοδυνάμων για κάθε ένα μέτρο που μπορεί να προκαλέσει πολιτικό κόστος. Πληρώνουν βεβαίως τις υποσχέσεις των προηγούμενων ετών, ωστόσο, η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου ήταν σαφής: «Κινηθείτε με ταχύτητα, διαχειριστείτε καλύτερα το μνημόνιο, βγάλτε τη χώρα το ταχύτερο από την κρίση». Αν, όμως, για κάθε φορά που ένα μέτρο δεν αρέσει σε κάποιους αναζητούνται ισοδύναμα, προτείνονται μέτρα που σε λίγες ώρες διαψεύδονται, καθυστερούν αποφάσεις και τα προβλήματα μένουν στον αέρα, τότε το τρένο θα χαθεί οριστικά.

Το πρώτο μήνυμα δόθηκε από το EWG της περασμένης εβδομάδας που κατέγραψε τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ανέβαλε την εκταμίευση της υποδόσης 2 δισ. ευρώ. Χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε την Αθήνα ότι έχει πολλά ακόμη να πράξει και πρέπει να τα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους. Με πρώτο και καλύτερο βεβαίως την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να αποκλειστεί οριστικά το «κούρεμα» στις καταθέσεις, το οποίο θα έπληττε ανεπανόρθωτα την τραπεζική πίστη.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση να παίζουν το... κυνήγι του χαμένου ισοδυνάμου και ας πάρουν αποφάσεις που θα «ξεκολλήσουν» την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com