Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Επανέρχεται η ενισχυτική διδασκαλία - Αλλάζει ο τρόπος επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης

Επαναφέρει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την ενισχυτική διδασκαλία, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Νίκος Φίλης και η οποία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».



Εξάλλου, στην ίδια τροπολογία καθορίζεται εκ νέου ο τρόπος επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη διαδικασία μοριοδότησης να προβλέπει και συνέντευξη των υποψηφίων, εκτός τη μυστικής ψηφοφορίας. Ακόμη, με την εν λόγω τροπολογία, ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου.

Ειδικότερα, με την τροπολογία του υπουργείου, επαναφέρεται η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο λύκειο (γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ), ενώ παράλληλα καθορίζεται το πλαίσιο με το οποίο παρέχεται η εκπαίδευση στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων, καθώς και η κατ’ ιδίαν διδασκαλία που παρέχεται σε κρατούμενους και στα τμήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο εγκεκριμένων Οργανισμών Θεραπείας (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ και ΨΝΘ).

Όλο αυτό το πλαίσιο, επονομαζόμενο από το υπουργείο «αντισταθμιστική εκπαίδευση», στοχεύει στην κάλυψη γνωστικών κενών και εμβάθυνση στη διδασκόμενη ύλη, ώστε οι μαθητές μπορούν να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα την υποχρεωτική εκπαίδευση, ή να βοηθηθούν στον αγώνα τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ώστε να υπάρξει μείωση της μαθητικής διαρροής.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στην αντισταθμιστική εκπαίδευση θα είναι από το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, αλλά και προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Επίσης, όπως τονίζει το υπουργείο, οι δαπάνες που θα προκύψουν, θα καλυφθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, όσον αφορά τον τρόπο επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών εκπαίδευσης, με σχετικές διατάξεις στην τροπολογία, τροποποιείται η ισχύουσα νομοθεσία, προσθέτοντας, κυρίως, τη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης. Σημειώνεται, ότι η θητεία των υπηρετούντων διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λήγει τον Δεκέμβριο 2015.

Για τις διατάξεις αυτές, που αφορούν το σύνολο κριτηρίων για την επιλογή των υποψηφίων (τυπικά προσόντα, ψηφοφορία, συνέντευξη), αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι αντιδράσεις των συλλογικών οργάνων δασκάλων και καθηγητών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ).

Ακόμη, στην τροπολογία ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, και, πιο συγκεκριμένα, αφορούν έργα του καταργηθέντα Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) που είχαν αναληφθεί την προγραμματική περίοδο 2007-13 του ΕΣΠΑ και υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται, ότι το νομοσχέδιο «βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com