Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

To σκληρό τέλος της αθωότητας

«Ας το γνωρίζουν καλά αυτό τα κοράκια της τρόικας και τα πολιτικά τους τσιράκια στην Ελλάδα: Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα, εκτός κι αν πάνε να τους κάνουν σε καμιά άλλη χώρα τους πλειστηριασμούς, αλλά να δούμε πώς θα έρθουν να τους εκτελέσουν».




Η φράση αυτή ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και ειπώθηκε σε μια ομιλία του στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 2013, ενώ ήταν στην αντιπολίτευση.

Ετσι, η υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς είναι ουσιαστικά η σφραγίδα στο «τέλος της αθωότητας» για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Από την εποχή των καταγγελτικών λόγων, φτάσαμε στη συνειδητοποίηση της σκληρής πραγματικότητας.

Το «κεραμίδι του Ελληνα» αποτελούσε επί δεκαετίες «ταμπού» για το πολιτικό σύστημα. Η ακίνητη περιουσία, ειδικά η πρώτη κατοικία, δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να πειραχθεί. Ακόμη κι αν οι δανειολήπτες ήταν κατ’ επάγγελμα «μπαταχτσήδες».

Η Αριστερά, αλλά και μεγάλο μέρος της λαϊκίστικης δεξιάς και του κέντρου, υπηρέτησαν πιστά το δόγμα της πλήρους ανοχής στα φαινόμενα αυτά. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού «βολεύτηκε» με την απροθυμία του κράτους να κυνηγήσει όσους δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Ετσι, στους οικονομικά ασθενείς, παρεισέφρησαν και οι κακοπληρωτές.

Τα κινήματα «δεν πληρώνω» αυξήθηκαν και ο λαός εκπαιδεύτηκε στη λογική αυτή. Δεν πληρώνουν τα δάνεια που πήραν για τα σπίτια τους και ένας στους τρεις έχει μπελάδες με τις τράπεζες. Δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, με τα χρέη να φτάνουν τα 2,1 δισ. Εχουν «φεσώσει» το κράτος, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνούν τα 80 δισ. Μια έρευνα δείχνει ότι οι... καλύτεροι και πιο επαγγελματίες κακοπληρωτές είναι έχοντες και κατέχοντες. Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, οι πιο πολλοί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πιθανότατα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να υποθάλπουν τέτοια φαινόμενα, γι’ αυτό υποχώρησαν στο θέμα των πλειστηριασμών. Τώρα, αν μαζί με τα «χλωρά καούν και τα ξερά», αν χαθούν περιουσίες και οικονομικά αδύναμων, αυτό είναι ζήτημα που θα κληθεί να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε και την τελευταία «κόκκινη» γραμμή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com