Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Χρειάζονται πολιτικές συμμαχίες και πρόσκαιροι συμβιβασμοί για να μην πέσει η κυβέρνηση

Τη θέση ότι χρειάζονται επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιροι συμβιβασμοί «για να μην γίνει η Αριστερά ένας διάττοντας αστέρας», διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στη δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για μακροχρόνιο αγώνα που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες.



Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις ασφυκτικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η κυβέρνηση τους πρώτους 7 μήνες διακυβέρνησης όταν «κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό και άνισο αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και του αυταρχισμού και να υλοποιήσουμε ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο σε σύγκρουση με τις πολιτικές και γραφειοκρατικές ελίτ της Ευρώπης αλλά και σε σύγκρουση με την εγχώρια ολιγαρχία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είχε απέναντί της «αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη που ήταν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα ώστε το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει».

Επισήμανε ότι η χώρα βρέθηκε σε καθεστώς απόλυτης χρηματοπιστωτικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεχόμενη πυρά πανταχόθεν, ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει «για πρώτη φορά το ελληνικό ζήτημα και την ελληνική κρίση στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης και του κόσμου, ως αυτό που είναι: Ως μια προσπάθεια των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών κύκλων της Ευρώπης να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για να αφαιρέσουν δικαιώματα, να αποδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας, να ολοκληρώσουν μια τεράστια επιχείρηση αναδιανομής πλούτου και ισχύος σε βάρος των εργαζόμενων τάξεων και της νεολαίας».

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής μας, στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού, το δίκιο των ανθρώπων που επί μια πενταετία χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση: Από την στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, μέχρι την προσφυγή στο δημοψήφισμα, κάναμε ότι κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η απάντηση των δανειστών με τον έλεγχο κεφαλαίων συνιστά ωμό εκβιασμό.

Σε ότι αφορά την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του προγράμματος προσαρμογής «το οποίο αν και σαφώς ηπιότερο από τα προηγούμενα, απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει το δικό μας κοινωνικό και πολιτικό όραμα», είπε ότι συνιστούν συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία οι κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για προσχώρηση στην λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό.

«Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως είπε «η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Ανέφερε ότι λόγω της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ από τους «Ευρωπαίους σοσιαλιστές μέχρι τους πράσινους και την ευρωπαϊκή αριστερά αρχίζουν να δημιουργούνται πολιτικά μέτωπα που μπορούν να βάλουν φρένο στην φρενήρη πορεία του νεοφιλελευθερισμού», ενώ με αφορμή τις εξελίξεις στην Πορτογαλία είπε ότι η πολιτική κρίση εκεί δείχνει ότι η Ευρώπη προοδευτικά χωρίζεται σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: «Το συγκροτημένο πολιτικό στρατόπεδο του νεοφιλελευθερισμού από τη μια και το υπό συγκρότηση στρατόπεδο των δυνάμεων που θέλουν την αλλαγή της σημερινής πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας από την άλλη».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, είναι η διατήρηση στρατηγικών θέσεων, η πυροδότηση εξελίξεων και η δημιουργία συμμαχιών ώστε να επιτευχθεί χειροπιαστή βελτίωση στην καθημερινότητα των εργαζόμενων τάξεων και της νεολαίας ,και χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως το μόνο βιώσιμο για την ευρωπαϊκή αριστερά στις σημερινές συνθήκες.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους που δημιουργούν το προσφυγικό ζήτημα και η τρομοκρατία και τόνισε την αναγκαιότητα απάντησης εκ μέρους της αριστεράς μέσω διαμόρφωσης πολιτικού σχεδίου και συμμαχιών και όχι «ακαδημαϊκής κριτικής».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι στις κενές θεωρητικολογίες του εγχώριου αριστερισμού», έχει την αποστολή να οικοδομήσει μια οργάνωση νεολαίας αριστερής και ριζοσπαστικής αλλά και γειωμένης με τις πραγματικές αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων.

Επισήμανε ότι ένα από τα δυσκολότερα προς απάντηση προβλήματα είναι ο συνδυασμός της κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά, σε συνθήκες κρίσης, και των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Ανέφερε ότι υπάρχουν θεωρητικές παρακαταθήκες για την απάντηση τέτοιων ζητημάτων με σημαντικότερη την γνώση πως «η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά, δεν συνεπάγεται και την κατάκτηση της κρατικής εξουσίας. Γιατί το κράτος έχει τις δικές του αυτονομημένες δομές και στηρίζεται σε διοικητικά δίκτυα που έχουν δικές τους προτεραιότητες, δικούς τους σχεδιασμούς και εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα».

«Η μάχη λοιπόν με αυτά τα αυτονομημένα δίκτυα εξουσίας στο Πανεπιστήμιο, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δικαιοσύνη είναι μια μάχη απολύτως πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε τον ελλοχεύοντα κίνδυνο του φασισμού εξαιτίας της απώλειας προοπτικής και προσδοκίας σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η νεολαία πρέπει να βρουν πρακτικές απαντήσεις, με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα που θα αλλάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τομές που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στην Εκπαίδευση, όπου εξήγγειλε και την έναρξη συντόμως κοινωνικού διαλόγου για δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αναφέρθηκε επίσης στα βήματα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, στο στόχο της καταπολέμησης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, στον τρόπο διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ, στον νόμο -πλαίσιο που θα κατατεθεί για την Κοινωνική Οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον χώρο των δικαιωμάτων.

Κάλεσε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής στην οργάνωση των κινημάτων και των αγώνων απέναντι στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και εγγυήθηκε προσωπικά την «απόλυτη και αμέριστη στήριξη του κόμματος».

«Δεν σας λέω ότι η περίοδος των δυσκολιών και των πολιτικών εκβιασμών έχει παρέλθει» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας, αλλά και τις δικές σας προσδοκίες για μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή στην πατρίδα μας».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στην εξουσία προκειμένου να παλέψει να φέρει εγγύτερα τον στρατηγικό του στόχο του κοινωνικού μετασχηματισμού «που στις μέρες μας, δε μπορεί να υλοποιηθεί σε μια μόνο χώρα. Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες και αλλαγή των συσχετισμών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του κόμματος της Τουρκικής αριστεράς προχθές, όπου μεταξύ άλλων του είπαν «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης. Μην έχετε ενδοιασμούς γιατί προχωρήσατε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη. Τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς για να σταθούν. Αλλιώς είναι άλματα στο κενό».

«Έμπνευσή μας οι αγώνες των λαών για δημοκρατία και ελευθερία. Όραμά μας ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όραμα και στόχος στρατηγικός που ορίζει τη δράση μας στο σήμερα και καθορίζει τα βήματα και τις αποφάσεις μας στο αύριο. Και από αυτό τον στόχο δεν θα παραιτηθούμε ποτέ!» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com