Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

"Αν το χαράτσι κριθεί αντισυνταγματικό, το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει 6,5 δισ."

Με το επιχείρημα ότι αν οριστικά ο Άρειος Πάγος κρίνει αντισυνταγματικό το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε θα τιναχθούν στον αέρα τα δημοσιονομικά του κράτους αφού το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει περί τα 6,5 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου συντάχθηκε με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εισηγήθηκε να κριθεί από την Ολομέλεια ου δικαστηρίου, συνταγματικό και νόμιμο.Ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι από το χαράτσι εισπράχθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα το ποσό έχει ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ όμως οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων ωστόσο απάντησαν ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές είναι να έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Κουτζαμάνη ως Θάνου

Αξιοσημείωτο είναι πως της Ολομέλειας προεδρεύει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η οποία σε προηγούμενη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου (το οποίο έχει κρίνει κατά πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό) είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του επίμαχου τέλους. Σήμερα ενώπιον της Προέδρου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη η οποία στην εισήγηση της υποστήριξε ότι το χαράτσι δεν αποτελεί νέο πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά έκτακτο μέτρο λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν παραβιάζει τα άρθρα του Συντάγματος.

Επίσης, υποστήριξε ότι το ειδικό τέλος "δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσανάλογη επέμβαση στην περιουσία ενός εκάστου των φορολογουμένων" λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος επιβολής του αλλά και του ύψους του".

Η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες. Επισημαίνεται ότι το χαράτσι έχει κριθεί σύμφωνο με το Σύνταγμα από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (παράνομη είχε κριθει μόνο η διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω μη πληρωμής του), κάτι που σημαίνει ότι αν ο Άρειος Πάγος εκδώσει διαφορετική απόφαση τότε την υπόθεση θα κρίνει οριστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com