Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Σε τροχιά υλοποίησης τέσσερα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα

«Ξεμπλοκάρουν» τέσσερα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα καθώς τη χρηματοδότησή τους, με περίπου 500 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει η Ε.Ε. στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).



Τις σχετικές συμφωνίες επιχορήγησης υπέγραψαν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της «Innovation and Networks Executive Agency» (ΙΝΕΑ).

Τα τέσσερα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 725,7 εκατ. ευρώ και αφορούν σημαντικά έργα υποδομής και μελέτες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού σιδηροδρόμου και επιτρέποντας την ανάπτυξη τόσο των εμπορευματικών όσο και των επιβατικών μεταφορών.
Σε τροχιά υλοποίησης τέσσερα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα

Πρόκειται για τα εξής:

• Ολοκλήρωση της νέας διπλής, ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τιθορέα ? Λιανοκλάδι - Δομοκός, συμπεριλαμβανομένου Παγκόσμιου Συστήματος Κινητών Επικοινωνιών Σιδηροδρόμων (GSM-R), 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430,3 εκατ. ευρώ.

• Κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Πατρών, προϋπολογισμού 290,6 εκατ. ευρώ.

• Μελέτες αναβάθμισης της υποδομής στα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, προϋπολογισμού 1,0 εκατ. ευρώ. Αποτελεί τμήμα του διαδρόμου Orient/East-Med (ΟΕΜ).

• Νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αμφίπολη - Νέα Καρβάλη (φάση μελετών), προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ.

Η κοινοτική συνδρομή για τα τέσσερα έργα ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 500,2 εκατ. ευρώ και είναι πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ολοκλήρωση των παραπάνω έργων αλλάζει και το «σκηνικό» αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Rosco, καθώς πλέον το σύνολο του δικτύου θα είναι ηλεκτροκινούμενο και δεν θα απαιτείται η αλλαγή μηχανών από ηλεκτροκίνησης σε ντίζελ μειώνοντας και σημαντικά το κόστος μεταφοράς.

Παράλληλα ανοίγει και ο δρόμος για νέες συμφωνίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με μεγάλες επιχειρήσεις για τη μεταφορά των προϊόντων τους μέσω του ελληνικού σιδηρόδρομου, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητα του δικτύου.

Τις συμφωνίες επιχορήγησης υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης με τον Διευθυντή της INEA, Dirk Beckers, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα έργα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε συνέχεια της 1ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μεταφορών για χρηματοδότηση από το CEF, η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2014. Οι σχετικές προτάσεις υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2015.

Μέσω του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», γνωστού ως CEF (Connecting Europe Facility), η Επιτροπή προάγει την πιο εκτεταμένη και στοχευμένη επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποδομές Μεταφορών με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ο διευθυντής της INEA, Dirk Beckers, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τη φάση υλοποίησης αυτών των ελληνικών έργων, τα οποία έχουν υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Η INEA θα διασφαλίσει ότι για τα επόμενα έτη, θα υπάρξει έγκαιρη και εντός του προϋπολογισμού πρόοδος, με στενή παρακολούθηση κάθε έργου, έτσι ώστε να υλοποιούμε τις βελτιώσεις αυτών των υποδομών ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διασφάλιση πρόσθετων πόρων για τη χώρα από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη« στο πλαίσιο νέων προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπή» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com