Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Να μην πληγεί ακόμη περισσότερο η οικονομία

Δύο μόλις μήνες μετά από την καθαρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης, που τότε τουλάχιστον φάνταζε ισχυρή, οι πρώτοι τριγμοί έρχονται να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό.



Το βασικό, όμως, πρόβλημα για το Μαξίμου δεν είναι οι δύο διαγραφές και το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έμεινε με 153 βουλευτές. Το κρίσιμο διακύβευμα είναι αν θα μπορέσει στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες να κρατηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι μάλλον αμφίβολο, αν σκεφτεί κανείς ότι έρχεται το ασφαλιστικό και οι επώδυνες αλλαγές στις συντάξεις.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μια ενδεχόμενη πολιτική κρίση ίσως είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ, χωρίς αυτό να σημαίνει πτώση της κυβέρνησης. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έντονες πολιτικές διεργασίες, νέες συμμαχίες και πιθανότατα μια ευρύτερη συνεννόηση κομμάτων που τώρα βρίσκονται στα χαρακώματα.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την κατάσταση της οικονομίας. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν αυτή τη στιγμή μια κρίση στο πολιτικό σύστημα με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να κυβερνήσουν κι αυτή η εντολή είναι νωπή. Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές στηρίχθηκαν σε ψευτοδιλήμματα και σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη βούληση του ελληνικού λαού.

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να προλάβουν μια κρίση που θα πλήξει καίρια την οικονομία και θα επιστρέψει τον εφιάλτη του Grexit. Δεν υπάρχουν πια τα περιθώρια και οι αντοχές της κοινωνίας για νέες περιπέτειες, για νέα μνημόνια και για την επαναφορά της αγωνίας για το ευρώ, τις καταθέσεις, το μέλλον.

Περισσότερο από κάθε τι, αυτή τη στιγμή απαιτείται σοβαρότητα και σύνεση. Τα πολιτικά παιχνίδια, οι προσωπικές στρατηγικές και οι κομματικές περιχαρακώσεις δεν βοηθούν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com