Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Εκτός Top-500 ο ελληνικός υπερ-υπολογιστής του ΕΔΕΤ - Η Κίνα κρατάει την «πρωτιά»

Ο κινεζικός υπερ-υπολογιστής Τιανχέ-2, παρέμεινε για έκτο συνεχόμενο εξάμηνο στην κορυφή του καταλόγου των 500 ισχυρότερων υπολογιστών στον κόσμο (Top-500).



Επιπλέον, η Κίνα σχεδόν τριπλασίασε (αύξηση 196%) τον συνολικό αριθμό υπολογιστών που διαθέτει στο Top-500, από 37 πριν ένα εξάμηνο σε 109 σήμερα.

Αντίθετα, αν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαθέτουν περισσότερα μηχανήματα στην εν λόγω λίστα (200), ο αριθμός τους βαίνει μειούμενος με το πέρασμα του χρόνου, από τότε που ο κατάλογος εμφανίσθηκε πριν 22 χρόνια.

Πτωτικά κινείται και η Ευρώπη, που διαθέτει συνολικά 108 συστήματα στα ισχυρότερα 500, έναντι 141 πριν έξι μήνες, και έχει πλέον υπερκερασθεί από την Ασία, η οποία έχει 173 υπερ-υπολογιστές έναντι 107 πριν ένα εξάμηνο.

Ο Τιανχέ-2 (σημαίνει «Γαλαξίας-2»), δημιουργήθηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας και χρησιμοποιείται σε ένα κέντρο υπερ-υπολογιστών στη νότια πόλη Γουανγκτσού. Μπορεί να εκτελέσει 33,83 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς (πεταφλόπ) ανά δευτερόλεπτο, έχοντας σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από τον δεύτερο, τον αμερικανικό Τιτάν, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ο ελληνικός υπερ-υπολογιστής του ΕΔΕΤ και του υπουργείου Παιδείας, δεν περιλαμβάνεται πλέον στους ισχυρότερους 500. Π. Δρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com