Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ηρθαν στην Αθήνα τα distressed funds για να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια

Ετοιμοι να μπήξουν τα... νύχια τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι οι «γύπες» των «κόκκινων» δανείων. Ο λόγος για τα λεγόμενα distressed funds, τα αμερικανικά κυρίως κεφάλαια που επενδύουν στην αγωνία και τη θλίψη του κόσμου, κι ετοιμάζονται να αγοράσουν «κοψοχρονιά» περιουσιακά στοιχεία και προβληματικά δάνεια από χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες που αδυνατούν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή τους.



Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των συγκεκριμένων funds βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αναζητούν γραφεία προς ενοικίαση και σχεδιάζουν επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ανάψει το «πράσινο φως» για την πώληση σε ξένες εταιρείες μεγάλου μέρους των «κόκκινων» δανείων που προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα δέχεται από το «κουαρτέτο» στενό μαρκάρισμα για να πει το... πολυπόθητο «ναι» και να ακολουθήσει το «παράδειγμα» της Κύπρου, όπου έχει ήδη υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε distressed funds, καθώς έτσι εκτιμάται ότι θα «ανασάνουν» οι τράπεζες και θα τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Ηρθαν στην Αθήνα τα distressed funds για να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια

Μαζικές εκποιήσεις
Με το «ναι», όμως, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές εκποιήσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν στην Ελλάδα ανάλογες σκηνές με αυτές που εκτυλίχθηκαν στην Ισπανία, όπου χιλιάδες υπερχρεωμένοι πολίτες βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο.

Και αυτό, διότι ξαφνικά οι δανειολήπτες δεν θα χρωστούν σε τράπεζες αλλά σε ξένες εταιρείες που θα τους ασκούν τεράστιες πιέσεις λειτουργώντας με χρηματοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια. Ένα απρόσωπο fund που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή κάποια άλλη μεγαλούπολη του πλανήτη δεν το ενδιαφέρει αν κάποιος είναι άνεργος ή έχει μειωθεί ο μισθός του στο μισό, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος.
Ηρθαν στην Αθήνα τα distressed funds για να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια

Με στόχο να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη σε σύντομο διάστημα τα distressed funds θα αγοράσουν τα πακέτα των δανείων στο 20% - 25% της αξίας τους και θα εισπράξουν, εκβιάζοντας με τους πλειστηριασμούς, το 50%-60%, υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες και τους εγγυητές τους σε μαζικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και κινήσεις πανικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, τάσσονται υπέρ της πώλησης μεγάλου μέρους των «κόκκινων» δανείων τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα funds που διαπραγματεύονται με τις ελληνικές τράπεζες την αγορά ελληνικών δανείων σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική, περιλαμβάνονται:

α) το Oaktree, μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός, με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των επενδύσεων, β) το York Capital, γνωστό στην Ελλάδα από τις επενδύσεις σε TEPNA, ελληνικά ομόλογα κ.λπ., γ) η Valde Capital Investment, επενδυτικός οργανισμός με στρατηγική την εξαγορά πλειοψηφίας ή και 100% επιχειρήσεων, δ) η Paulson Fund, εταιρεία διαχείρισης hedge fund από τη Νέα Υόρκη με σημαντικές επενδύσεις στις μετοχές των τραπεζών, ε) η αμερικανική Marathon Asset Management, που δραστηριοποιείται στις διεθνείς χρηματαγορές, στ) το Fortress Investment Group, μεγάλο αμερικανικό hedge fund που είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank.

Τα «αρπακτικά»
Η επέλαση των «αρπακτικών» στην Ευρώπη ξεκίνησε το 2010, ταυτόχρονα με την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ευρωζώνη. Μεταξύ των μεγάλων επενδυτών σε distressed debt στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν γνώριμα ονόματα. Στα ακίνητα εκ των μεγαλύτερων είναι, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι Deutsche Bank, Apollo και Lone Star, ενώ σε επιχειρηματικά και όχι μόνον, οι Cerberus Capital Management, η Oaktree Capital, η Blackstone, η Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) και η Fortress.

Τα «θύματα»
«Επέλαση» σε Ισπανία - Ιρλανδία

Κάποια από αυτά αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Αργεντινή. Ειδικά στις δυο ευρωπαϊκές χώρες η παρουσία τους εξόργισε Ιρλανδούς και Ισπανούς που βρέθηκαν να χρωστάνε σε άγνωστους και να απειλούνται με εξώσεις. Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα λίγων μόνο μηνών πουλήθηκαν σε τέτοια funds περί τις 4.860 εργατικές κατοικίες από τον δήμο και την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπως επίσης άλλες 1.000 εργατικές κατοικίες σε Βαλένθια, Ανδαλουσία, Μούρθια, Κανάρια Νησιά. Ξεπουλήθηκαν ακόμα 13 κρατικά κτίρια από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, καθώς και ξενοδοχεία, ολόκληρα «μπλοκ» γραφείων, εμπορικά κέντρα σε Βαρκελόνη, Μαδρίτη. Από το 2008 έως το 2012 οι εξώσεις στην Ισπανία έφθασαν τις 363.000, ενώ κάθε μέρα υπολογιζόταν ότι 80 οικογένειες διώχνονταν από τα σπίτια τους συνοδεία αστυνομικών.

Έντονη κυβερνητική κρίση προκάλεσε η δράση των distress funds στην Ιρλανδία. Ενυπόθηκα δάνεια τραπεζών αρχικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν από την κρατική bad bank ΝΑΜΑ για μόλις 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία πουλήθηκαν σε fund για 1,2 δισ. ευρώ! H Deloitte παραθέτει στο μεταξύ στοιχεία για τις τιμές που κατέβαλαν τα funds σε αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα:

Στη Ρουμανία οι συναλλαγές «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων που έγιναν τα προηγούμενα έτη ήταν σε τιμές που αντιστοιχούν σε ποσοστό από 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας του δανείου.
Στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά της τελευταίας διετίας αποτιμήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους.
Στην Τσεχία και τη Σλοβακία έναντι 19%-21%.
Στην Πολωνία πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής.

Στην Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από τα περιθώρια που θα παράσχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Έρευνα της PricewaterhouseCoopers επισημαίνει, τέλος, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες σκοπεύουν να πουλήσουν μέχρι το 2018 προβληματικά δάνεια ύψους 300 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 125 δισ. ευρώ που έχουν πωληθεί από το 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com