Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Προβλέψεις για το 2016 από 14 "λαμπρά μυαλά" της Οικονομίας

Το 2016 πλησιάζει και οι προβλέψεις για το νέο έτος έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν στο "τραπέζι". Τι έχουν να πουν, όμως, οι κορυφαίοι αναλυτές; Το Bloomberg συγκέντρωσε τις προβλέψεις 14 ειδικών, μεταξύ των οποίων παρατίθενται εκτιμήσεις περί ύφεσης και προκλήσεων, αλλά και προτάσεις επενδύσεων.




Ruchir Sharma: Προσοχή για μία παγκόσμια ύφεση

Ο επικεφαλής του τμήματος για τις αναδυόμενες αγορές και τις μακροοικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως στη Morgan Stanley Investment Management επισημαίνει πως μόλις ένα μεγάλο "σοκ" αρκεί για μία παγκόσμια ύφεση και σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο "πλήγμα" αναμένεται να προέλθει από την Κίνα.

Dan Fuss: Δύσβατος ο δρόμος για το σταθερό εισόδημα

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Sayles & Co. Και συνδιαχειριστή κεφαλαίων 20 δισ. δολ. στο Loomis Sayles Bond Fund, οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων θα διαμορφωθούν μεταξύ του 2,6% και του 2,8%, μέχρι το τέλος του 2016. Εντούτοις, ο ίδιος διευκρινίζει πως οι τρέχουσες συνθήκες σε ό,τι αφορά στο γεωπολιτικό σκέλος καθιστούν ιδιαιτέρως δύσκολες τις όποιες προβλέψεις. Στους επενδυτές ομολόγων σε αυτούς τους "χαλεπούς καιρούς", ο Fuss συστήνει - ως την εναλλακτική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας το 2016 - επενδύσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα (με ωρίμανση από 5 έως 12 έτη) και χρέος υψηλών αποδόσεων.

Thomas J. Lee: Έχετε κατά νου ποιες μετοχές πρέπει να παρακολουθείτε

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Fundstrat Global Advisors, "οι μετοχές θα έχουν πραγματικά καλές επιδόσεις το 2016, ειδικά οι τράπεζες και οι εταιρείες blue-chips". Όπως εκτιμά, οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τη σύσφιξη της πολιτικής από τη Fed, ενώ τα blue-chips αναμένεται να έχουν την ικανότητα να προσφέρουν ισχυρότερες αποδόσεις, όταν η οικονομία ανακάμψει.

Rebecca Patterson: Η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη αυτήν τη χρονιά; "Η προσφυγική κρίση", απαντά η επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στη Bessemer Trust. "Θεωρώ πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. μέχρι στιγμής. Οι απαίσιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αύξησαν τον κίνδυνο η προσφυγική κρίση να οδηγήσει σε πολιτική στροφή ή και σε στροφή στην πολιτική ή με απλά λόγια, να ωθήσει σε αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των ανθρώπων. Ή θα μπορούσε να επιβαρύνει και το αίσθημα γύρω από την ανάπτυξη στην Ευρώπη και τα εταιρικά κέρδη". Η Patterson βρίσκεται σε επιφυλακή, σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενες τέτοιες αλλαγές και αναμένει εξασθένιση του ευρώ. "Δυστυχώς, οι επιθέσεις στο Παρίσι έριξαν φως στην υπόθεση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Υποθέτω πως περισσότεροι επενδυτές παγκοσμίως είναι περισσότερο σκεπτικοί γύρω από το τι σημαίνουν οι μετανάστες για την οικονομία και ακολούθως για τις αγορές. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη ακόμη πως οι επενδυτές παγκοσμίως έχουν σκεφτεί επαρκώς τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, στα επόμενα χρόνια".

Jim Caron: Έπεται άνοδος...

Ο γενικός διευθυντής της at Morgan Stanley Investment Management αναμένει άνοδο των αποδόσεων των 30ετών αμερικανικών ομολόγων, ενδεχομένως κοντά στο 3,75%. Οι αγορές, όπως εκτιμά, μπορεί να αιφνιδιαστούν από το πόσο αργή θα είναι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, παρά το βελτιωμένο οικονομικού κλίματος.

Alan Patricof: Οι startups θα έχουν την καλή τους στιγμή - ή και όχι

Ο συνιδρυτής της Greycroft Partners εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την υπερβολική ευφορία που επικρατεί γύρω από τη χρηματοδότηση των startup επιχειρήσεων. "Υπάρχουν πάρα πολλές αυτήν τη στιγμή και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να τις συντηρήσουμε", σημειώνει, εκτιμώντας πως πολλές ακόμη τέτοιες επιχειρήσεις θα δοκιμάσουν την τύχη τους και "τελικά θα μας πουν εάν μπορούν" να στηριχθούν στα πόδια τους. Πάντως, ο ίδιος δεν θεωρεί πως υπάρχουν οι πόροι για την επιβίωσή τους.

Russ Koesterich: Η αναζήτηση αποδόσεων θα ενισχυθεί

"Η Fed θα είναι λιγότερο σημαντική το 2016", ισχυρίζεται ο διευθυντής επενδύσεων στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, BlackRock. Ο ίδιος εκτιμά πως η αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, ενώ προβλέπει πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, τροφοδοτώντας τη "δίψα" για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων.

Barbara Byrne: "Ενεργοποιηθείτε!"

"Θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε βελτίωση στις τιμές φυσικών πόρων, κυρίως για πολιτικούς λόγους - κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ήδη διαπιστώνουμε πτώση στα κρατικά επενδυτικά ταμεία - στη Νορβηγία και στη Σαουδική Αραβία. Νομίζω ότι θα δούμε αντιστροφή αυτού του πράγματος. Οι χώρες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις διακυμάνσεις των αποθεματικών τους. Πιθανότατα θα επέλθει σταθεροποίηση στις τιμές πετρελαίου που θα έλεγα ότι θα διαμορφωθούν στα 60 δολ. το βαρέλι", σημειώνει η αντιπρόεδρος του τμήματος της επενδυτικής τραπεζικής στη Barclays Capital.

Tulio Vera: Μελετήστε τη Λατινική Αμερική

"Ακτίνες φωτός" έρχονται από την Αργεντινή, σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων παγκοσμίως στη J.P. Morgan Latin American Private Bank, κάτι που όπως εκτιμά, δεν είναι μόνο σημαντικό μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με τον Vera, αν και το τοπίο στη Βραζιλία - σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις - παραμένει αβέβαιο, το Μεξικό συνεχίζει να επωφελείται από την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει πως μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία της Λατινικής Αμερικής, με αρκετές αγορές να πλησιάζουν στη στιγμή της επανόδου τους.

Joseph LaVorgna: Η ανάπτυξη έρχεται... το 2017

Ο επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Deutsche Bank σημειώνει πως η ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί ελαφρώς, επειδή φαινομενικά υπάρχουν λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους η οικονομία θα έπρεπε να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός πως το 2010 ήταν η καλύτερη χρονιά για την ανάπτυξη μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης. Όσον αφορά στις προοπτικές, μελλοντικά, το μήνυμα είναι "μία από τα ίδια", με ενδεχομένως κάποιον βαθμό αισιοδοξίας μέσα στο 2017. Τότε, όποιος εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ θα επιδιώξει πολιτικές ανάπτυξης, αφού η οικονομία δεν θα έχει τις επιθυμητές επιδόσεις.

Mark Haefele: Στόχος των επενδυτών ο... καρκίνος

"Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει και η ανάγκη εξεύρεσης θεραπείας για τον καρκίνο ολοένα και αυξάνεται", παρατηρεί ο επικεφαλής των παγκόσμιων δραστηριοτήτων επενδύσεων της UBS Wealth Management, συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής η προσφορά κεφαλαίου για τα πιο απαιτητικά στάδια της έρευνας είναι περιορισμένα, με τις εταιρείες στον χώρο της Υγείας να τείνουν να επικεντρώνονται σε μεταγενέστερα στάδια. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν να επενδύσουν στα προγενέστερα στάδια, να επωφεληθούν από μια ελκυστική μακροπρόθεσμη απόδοση και να ωφελήσουν την κοινωνία. Αυτό το είδος πρακτικής αναμένεται να κερδίσει έδαφος, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να διαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σύμφωνα με τις κοινωνικές τους αξίες, αποκομίζοντας, παράλληλα, και κέρδος.

Yang Zhao: Η Κίνα θα είναι μια χαρά

"Θα υπάρξει απότομη προσγείωση για την Κίνα; Δεν νομίζω", διατείνεται ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Nomura, υπογραμμίζοντας πως η αγορά εργασίας στη χώρα παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, ισορροπημένη, καθώς ακόμη δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ο Zhao θεωρεί πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κίνας είναι προστατευμένος από ενδεχόμενη κρίση, αφού σε περίπτωση ανάγκης, η κινεζική κυβέρνηση θα σπεύσει να σώσει την κατάσταση.

Katie Koch: Σκέψου σαν ένας "millennial"

Η άνοδος των millennials - δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1980 έως του 2000 - θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις επενδύσεις, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Goldman Sachs Asset Management. Οι δαπάνες τους είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τη γενιά των baby boomers που περιορίζουν τα έξοδά τους, από τη στιγμή που θα συνταξιοδοτηθούν. Για το 2016, η Koch επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη Netflix, στη Nike, στην H&M και στην PChome Online, επειδή δίδουν έμφαση στη γρήγορη πληροφόρηση, στην άμεση κατανάλωση και στην υγιεινή ζωή, θέματα που συμβαδίζουν με τα πρότυπα των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 2000.

Erik Nielsen: Περισσότερες υποσχέσεις από την ΕΚΤ

Το μήνυμα του επικεφαλής οικονομολόγου της UniCredit είναι το εξής: "Αναμένετε περαιτέρω απόκλιση μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ, με την πρώτη να πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές μέσα στον επόμενο χρόνο και τη δεύτερη να αυξάνει τον ισολογισμό της περισσότερο από ό,τι έχει ανακοινώσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com