Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Προς το χαμηλότερο επίπεδο του 12μήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Προς τα χαμηλότερα επίπεδά των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών, κάτω από το 7%, κινούνται σήμερα και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.



Την ίδια ώρα, τα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παγίωναν τις εκτιμήσεις για πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα, προσφέροντας στήριξη στην ευρύτερη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

«Δεν ήταν εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να περάσει αυτή τη νομοθεσία», σχολίασε ο Φέλιξ Χέρμαν, αναλυτής στην DZ Bank. «Είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για την επόμενη δόση της βοήθειας και ένας θετικός παράγοντας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,98%, κοντά στα επίπεδα που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και που ήταν τα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2014. Το ψυχολογικό επίπεδο του 7% είναι σημαντικό για την ευρωζώνη, με αρκετές χώρες-μέλη της να έχουν προσφύγει σε προγράμματα στήριξης στο απόγειο της κρίσης όταν το κόστος δανεισμού τους ξεπέρασε αυτό το όριο.

Οι αποδόσεις άλλων ομολόγων της ευρωζώνης ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,47%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξήσει τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΚΤ που ενισχύουν την άποψη ότι η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) προβλέπεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Αυτή η απόκλιση στην πολιτική των δύο κεντρικών τραπεζών διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα spread, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το spread μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών 5ετών ομολόγων παρέμενε κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com