Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Αυτές είναι οι τεχνολογίες που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή των καταναλωτών τα επόμενα χρόνια

Τις mobile πληρωμές (πληρωμές μέσω κινητού) και το smart home (έξυπνο σπίτι) αναδεικνύουν οι καταναλωτές ως τις τεχνολογίες, που κυρίως θα επηρεάσουν τη ζωή τους τα αμέσως επόμενα χρόνια, σύμφωνα με παγκόμια έρευνα που πραγματοποίησε η GFK.



Στην έρευνα της GFK, που κάλυψε επτά χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βραζιλία, Νότιο Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία) ζητήθηκε από τους καταναλωτές να επιλέξουν ποια από τις 11 τεχνολογίες αιχμής –από την 3D εκτύπωση έως την επαυξημένη/ εικονική πραγματικότητα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) – θα είχε αντίκτυπο στη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια. (Οι ερωτηθέντες μπορούσαν να επιλέξουν όσες τεχνολογικές κατηγορίες επιθυμούσαν).

Τα στοιχεία της έρευνας αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα (ενώ θα ακολουθήσουν η Κίνα και η Ιαπωνία) –και τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ένα ζωηρό, σε διεθνές επίπεδο, ενδιαφέρον στην τεχνολογία του smart home, με πάνω από τους μισούς καταναλωτές (51%) να υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

Αυτό το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ένα τρίτο (33%) των καταναλωτών που πιστεύουν ότι οι wearable συσκευές θα έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους, και είναι στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου (54%).

Η έρευνα, διερεύνησε επίσης, τις επιθυμίες των καταναλωτών σχετικά με την τεχνολογία smart home, τους κατασκευαστές που προτιμούν, καθώς και τα κύρια εμπόδια που καθυστερούν την εφαρμογή της.

Οι πέντε πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας smart home

Παγκοσμίως, οι τομείς της τεχνολογίας smart home που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές είναι οι «ασφάλεια και έλεγχος» και «ενέργεια-φωτισμός» (55% και 53% αντίστοιχα), ενώ «ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα» έρχεται τρίτη (48%). Η «υγεία» και οι «έξυπνες συσκευές» ακολουθούν με 43%. Εξετάζοντας όμως διαφορετικές χώρες, αυτή η γενική εικόνα εμφανίζει ισχυρές αποκλίσεις –όπως για παράδειγμα το ενδιαφέρον που υπάρχει για «ασφάλεια και έλεγχο» με πάνω από ένα τρίτο των καταναλωτών (38%) στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πάνω από τους μισούς (54%) στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Εμπόδια για την εφαρμογή της τεχνολογίας smart home

Παρόμοια απόκλιση σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται όσον αφορά στα εμπόδια που οι καταναλωτές θεωρούν ότι τους αποθαρρύνουν από το να υιοθετήσουν την τεχνολογία smart home. Τα κορυφαία ζητήματα σε όλες τις χώρες είναι η τιμή, με πάνω από το ένα τρίτο των καταναλωτών συνολικά να την αναφέρουν ως εμπόδιο και ακολουθούν οι προβληματισμοί σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα “…θα χακαριστεί το σπίτι μου…;”, που αναφέρθηκε από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων.

Όμως, ενώ αυτή είναι η διεθνής τάση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη γνώσης, και όχι τα προσωπικά δεδομένα, ενώ στη Βραζιλία είναι οι χαμηλές επιδόσεις του ίντερνετ της χώρας.

Προτιμώμενοι κατασκευαστές smart home

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τον ποιον εμπιστεύονται να τους παρέχει τεχνολογία smart home, το 45% των ερωτηθέντων επιθυμούν ένα μοναδικό προμηθευτή –πιθανότατα λόγω της επιθυμίας για απλότητα και ένα ενιαίο οικοσύστημα– ενώ το 29% των ερωτηθέντων επιθυμούν να έχουν περισσότερους τους ενός προμηθευτές. Αλλά ακόμα και εδώ παρατηρούνται διαφορές σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ενώ οι καταναλωτές στις περισσότερες χώρες προτιμούν μία υπηρεσία ως πάροχο για την ενέργεια του smart home τους, οι καταναλωτές της Νότιας Κορέας προτιμούν μία εταιρεία ηλεκτρικών ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com