Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Εληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο του Μάλι: Τουλάχιστον 27 οι νεκροί

Η ομηρία στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό τελείωσε, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.



Oι στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) βρήκαν περίπου 27 πτώματα σε δύο διαφορετικούς ορόφους στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μπαμακό, της πρωτεύουσας του Μαλί, όπου εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα δύο ένοπλοι, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για έναν πρώτο απολογισμό.

Οι στρατιώτες είδαν 12 πτώματα στο υπόγειο του κτιρίου και άλλες 15 σορούς στο δεύτερο όροφο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Επιπλέον μία στρατιωτική πηγή του Μαλί ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο ένοπλοι έχουν σκοτωθεί.

Έξι Αμερικανοί πολίτες απομακρύνθηκαν από το πολυτελές ξενοδοχείο στο Μπαμακό, γνωστοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που προσέθεσαν ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ συνέβαλαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Εκπρόσωποι της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική επισήμαναν ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί προσέφεραν βοήθεια στην επιχείρηση μεταφοράς των αμάχων σε ασφαλή περιοχή καθώς οι δυνάμεις του Μαλί εκκένωναν το ξενοδοχείο.

«Οι δυνάμεις του Μαλί ηγήθηκαν της επιχείρησης στο Μπαμακό» επισημαίνεται στο μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ.

«Μια μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών βοήθησε στη μεταφορά των διασωθέντων ομήρων».

Ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος τύπου της στρατιωτικής διοίκησης Africom, δήλωσε ότι 6 Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο και πιστεύει ότι όλοι τους είναι ζωντανοί.

Ένα άλλο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σημείωσε ότι 5 στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή της ομηρίας και όλοι τους έχουν εντοπιστεί.

«Δεν έχουμε αναφορές για τραυματίες» τόνισε ο ίδιος.

Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών υπηκόων που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης δεν έχει διευκρινιστεί.

Συνολικά, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου, 22 εργαζόμενοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, στρατιωτικοί και πολίτες, βρίσκονταν στο Μπαμακό τη χρονική στιγμή της επίθεσης και όλοι τους έχουν εντοπιστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που συμμετέχει σε μια περιφερειακή σύνοδο στη Μαλαισία, ενημερώθηκε από το σύμβουλό του εθνικής ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στο Μπαμακό, επισήμανε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σήμερα.

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΑΛΛΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πληροφορία ότι Γάλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που διέπραξαν σήμερα ένοπλοι ισλαμιστές στο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι (που να έχουν σκοτωθεί), ωστόσο παραμένω επιφυλακτικός επειδή η ομηρία έληξε μόλις πριν από μία ώρα» δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ωστόσο πριν λίγο έγινε γνωστό πως παρόλο που έχουν απελευθερωθεί όλοι οι όμηροι, ομάδα ενόπλων εξακολουθεί να παραμένει εντός του ξενοδοχείου. Μια ομάδα Ισλαμιστών ενόπλων που ενεπλάκη στην επίθεση εναντίον του πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, παραμένει εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας μετά την απομάκρυνση όλων των ομήρων από το κτίριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου ασφαλείας.

«Οι δράστες δεν κρατούν άλλους ομήρους. Έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους. Παραμένουν εκεί αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις του Μαλί που επιχειρούν να τους απομακρύνουν» είπε ο Αμαντού Σανγκό.

Νωρίτερα υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης- παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων, με μήνυμα που ανήρτησαν στο Twitter.

Η Αλ Μουραμπιτούν, μια οργάνωση που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό.

Ολο το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση εκδηλώθηκε στο ξενοδοχείο Radisson Blu, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας κοντά σε υπουργεία και πρεσβείες στην πρώην γαλλική αποικία και πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι με τους 129 νεκρούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή απομάκρυναν "δεκάδες άτομα" από το ξενοδοχείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν δύο γυναίκες ομήρους, ενώ ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο κι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο γύρω στις 7 το πρωί τοπική ώρα παραβιάζοντας την μπάρα ασφαλείας.

Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν δύο φρουροί ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι τουλάχιστον επτά κινέζοι τουρίστες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, ενώ τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μεταξύ των ομήρων υπάρχουν και έξι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines. Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, υπάρχουν και γάλλοι όμηροι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι δράστες κινούνται στο ξενοδοχείο από όροφο σε όροφο, το οποίο διαθέτει 190 δωμάτια, κι έχουν φθάσει στον έβδομο.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, η Γαλλία παρέχει επιμελητειακή στήριξη και πληροφορίες.

Η ταυτότητα των δραστών ή της οργάνωσης στην οποία ανήκουν δεν έχει γίνει γνωστή.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση στο ξενοδοχείο από την σύμβουλό εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δήλωσαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο και έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συνοικία.

Το μεγαλύτερο μέρος του 2012, ένοπλοι ισλαμιστές, εκ των οποίων κάποιοι με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει το Βόρειο Μαλί. Παρότι απομακρύνθηκαν από την περιοχή έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση υπό τους Γάλλους, συνεχίστηκαν τα σποραδικά περιστατικά βίας.

Ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι, τον περασμένο Μάρτιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com