Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Κανένα περιθώριο να γίνουν λάθη

Ελάχιστες μόνο εβδομάδες κράτησε η νηνεμία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.



Από την επόμενη ημέρα των εκλογών μέχρι τις τελευταίες ημέρες όλα φαίνονταν να κινούνται βάσει προγράμματος. Η συμφωνία με τους δανειστές δεν άφηνε άλλωστε περιθώρια για παρερμηνείες σε ό,τι αφορά τους στόχους και τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωστρέφεια στην οποία εισήλθαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης -κυρίως η ΝΔ- είχε φέρει μια σχετική ηρεμία στη Βουλή. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα καταλαγής των παθών ξεκίνησε η κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και οι πρώτες επαφές με τους δανειστές. Δυστυχώς, τα πάντα έχουν ανατραπεί αλλά και δεν θα υπερέβαλε κανείς να έλεγε ότι τα πάντα βρίσκονται στον αέρα.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και τα νέα μέτωπα που ανοίγονται χάλασαν το κλίμα, ενώ θέτουν πλέον σε κίνδυνο ακόμη και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι προφανές ότι οι ιδιώτες επενδυτές ζητούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Απαιτούν να κινηθεί η οικονομία σε μια σταθερή πορεία, η οποία μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των προαπαιτούμενων θα διασφαλιστεί.
Αντ’ αυτού, εδώ και πολλές ημέρες δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να σκιάζει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Ομως, η υπόθεση Πανούση, οι καθημερινές αποκαλύψεις και η πολιτική σύγκρουση που σοβεί, έχουν προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις και κάνουν ζημιά στην εικόνα της χώρας. Αλλωστε, δεν είναι το καλύτερο να παλεύει η κυβέρνηση να κλείσει τα οικονομικά μέτωπα και να ανοίγουν πληγές που δύσκολα θα κλείσουν. Η χώρα ξαναγυρνά σε εποχές όπου κυριαρχούσαν τα σκάνδαλα ή η σκανδαλολογία, η λάσπη στον ανεμιστήρα, οι μάχες εντός και εκτός Βουλής, το σκηνικό πολιτικού εμφυλίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία κρίνονται σοβαρά οικονομικά, πολιτικά και εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση ιδιαίτερα, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com