Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Προς «έντιμο συμβιβασμό» για τους πλειστηριασμούς - Ποιοι χάνουν την «ασπίδα» του νόμου Κατσέλη

Τι συζητήθηκε στη δεύτερη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς - Μέχρι και τις 160.000 ευρώ υποχωρεί η κυβέρνηση στο όριο προστασίας για την α' κατοικίαΝέα συνάντηση με την τρόικα είχε την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν άμεσα τα πρώτα προαπαιτούμενα.Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα, θεωρώντας εφικτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμη και μέχρι το Σάββατο. Μάλιστα, εκτιμά ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών δεν διέψευσε πως ο «έντιμος συμβιβασμός» για τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας περιλαμβάνει δύο στοιχεία: την υποχώρηση του ορίου προστασίας για τα σπίτια στα 180.000-200.000 ευρώ -ή και στα έως 160.000 ενδεχομένως- και σταδιακή σε βάθος χρόνου «χαλάρωση» των ορίων εισοδήματος.

Η αξία προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το όριο που προτείνει η Αθήνα είναι 280.000 ευρώ.

Για το εισοδηματικό όριο, που αναμένεται το μεγαλύτερο παζάρι, η ελληνική πρόταση είναι 34.000 για τετραμελή οικογένεια. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών, η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το νόμο Κατσέλη, που πρέπει να είναι, πάντως, κατ' ελάχιστον 3 χρόνια, δηλαδή έως ότου η ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι άμεσα θα χάσουν την «ομπρέλα προστασίας» του νόμου Κατσέλη περίπου ο ένας στους τρεις δανειολήπτες, ενώ ο αριθμός τους θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα (πάνω από 28.000-30.000 το χρόνο) θα αισθανθούν ότι μπορεί να χάσουν την πρώτη κατοικία τους αν δεν πληρώσουν, ενώ τελικά θα μείνουν στο απυρόβλητο μόνον όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Στην κυβέρνηση, πάντως, λένε πως προσπαθούν να θέσουν και κάποιες επιπλέον δικλείδες στη συμφωνία που, αν τις δεχτεί η Τρόικα, θα διασφαλίσουν ότι δεν θα παρατηρηθεί κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, στο θέμα των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας, ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος επεσήμανε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής στον Μάριο Ντράγκι πως «επιβάλλεται η μείωση των αντικειμενικών αξιών πριν ισχύσουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία».

Και θέμα ασφαλιστικού, πλέον, στο τραπέζι των συνομιλιών

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές θέτουν στο τραπέζι και το ασφαλιστικό, το οποίο θα πρέπει να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο. Σε συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και υψηλόβαθμων στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με τεχνοκράτες των δανειστών έγινε η παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων, οι οποίες θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Από το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώθηκε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει πρόταση για δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες κλπ).

Ωστόσο οι ίδιες πηγές διέψευδαν τις πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις οποίες συζητείται να μειωθεί στο 60% το ποσοστό των συντάξεων (ή των συντάξιμων αποδοχών κατά άλλες πληροφορίες) το οποίο λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μέχρι να συμπληρώσουν το 65 έτος της ηλικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, λένε κυβερνητικές πηγές, η όποια εξέλιξη δεν θα αφορά όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.

Koμισιόν: Ελπίζουμε πως τα μέτρα θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες

Την ίδια ώρα αυξάνεται η πίεση από την Κομισιόν για τη γρήγορη ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Το Euroworking Group θα πρέπει να επικυρώσει την εκταμίευση αυστηρά πριν από την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινάς σε δηλώσεις του την Πέμπτη.

Συνεχίζεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζοντας πως η πρόοδος γίνεται σε «τεχνικό και πολιτικό επίπεδο» και υπενθυμίζοντας πως με το τέλος των διαπραγματεύσεων θα ακολουθήσει εξέταση από τους Θεσμούς, και στη συνέχεια θα συγκληθεί το Euroworking Group για να επικυρώσει την εκταμίευση «αυστηρά πριν την επόμενη εβδομάδα».

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί στο πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτύχουμε αποτελέσματα σε όλα τα θέματα. Γίνεται πρόοδος για να ολοκληρώσουμε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα και με την ολοκλήρωση τους οι Θεσμοί θα προβούν στην αξιολόγηση τους. Το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euroworking Group να ανασυσταθεί «όχι μετά την αρχή της επόμενης εβδομάδας» έτσι ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Ελπίζουμε πως τα μέτρα θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com