Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Δήλωση - βόμβα για παράλληλο τραπεζικό σύστημα από Δραγασάκη προκαλεί πόλεμο με την αντιπολίτευση

Μια δήλωση που θα προκαλέσει συζητήσεις, έκανε ο Γ. Δραγασάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.Οπως είπε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μην το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες».

Η θέση προκαλέσε συζητήσεις καθώς ήταν μια θέση που είχε αναπτύξει παλιότερα και ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα τότε είχε κατηγορηθεί ότι ήθελε να φτιάξει και παράλληλο σύστημα πληρωμων.

Βουλευτές έκαναν λόγο για επικίνδυνη δήλωση και δήλωση άγνοιας. Σε αναρτήσεις τους στο twitter οι Κ. Μητσοτάκης, Άδ. Γεωργιάδης και Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι εκτός ευρωπαϊκών πλαισίων και χαρακτηρίζουν δήλωση άγνοιας, τη φράση Δραγασάκη.

O Ανδρ. Λοβέρδος αναρωτήθηκε δε πώς είναι δυνατόν την ημέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση με ευρύτατη πλειοψηφία να γίνονται τόσο επικίνδυνες δηλώσεις. Ο δε κ. Βορίδης είπε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει τέτοιο παράλληλο σύστημα εντός της ΕΕ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, σχολίασε την τοποθέτηση του Δραγασάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, περί δημιουργίας παράλληλου συστήματος τραπεζών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται εντός Ευρωζώνης.

“Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός Ευρωζώνης δεν προβλέπεται @YDragasakis. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως, πηγές της αντιπροεδρίας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο κ. Δραγασάκης δεν εννοούσε τίποτε περισσόυτερο από αυτό που είπε στη Βουλή. Ουσιαστικά μιλούσε για τη δημιουργία μιας κρατικής τράπεζας ενισχυμένης με βάση την Αττικής και τις συνεταιριστικές.

Κατά τα λοιπά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε:

"Κάνουν λάθος όσοι δεν βλέπουν ότι το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη ένας πόλεμος ενάντια όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα".

"Πρέπει να αντλούμε μαθήματα και όχι απλώς να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο" τόνισε.

Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε ότι "άν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο θα βουλιάζουμε διαρκώς".

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για "οικονομικό κανιβαλισμό", στην αρχή της κρίσης, όταν οι τράπεζες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και φορτώθηκαν με κρατικά ομόλογα τα οποία αργότερα "κουρεύτηκαν" με το PSI. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το κούρεμα των ομολόγων, η αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της κρίσης και της ανεργίας καθώς και οι απώλειες καταθέσεων ύψους 120 δισ. ευρώ, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, διότι το 2016 θα ενσωματωθεί μια οδηγία που θα δημιουργήσει κινδύνους για τις καταθέσεις αλλά και γιατί δεν θα πρέπει η χώρα να μείνει ανοικτή σε εκβιασμούς.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν έλυσε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ούτε ανέκοψε την εξέλιξή τους και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατηγοριοποίηση των δανείων, ενώ θα θέτει στις τράπεζες συγκεκριμένους στόχους.

"Η κυβέρνηση θέτει κατ' αρχήν το κοινωνικό κριτήριο και την προστασία της πρώτης κατοικίας", είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε, ότι "αρνείται κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων ενώ εξετάζει την αναδιάρθρωσή τους "εφόσον μπαίνουν κεφάλαια και επενδυτές".

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα εποπτικού ελέγχου, υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα σύστημα δημοσίου ελέγχου όπου τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών και ότι αναζητείται μια νέα ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την δυναμική συμμετοχή μετόχων ιδιωτών και την ισχυρή παρουσία του δημοσίου.

Αναφέρθηκε τέλος στην αναγκαιότητα της δημιουργίας παράλληλου συστήματος τραπεζών με τη στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com