Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τσακαλώτος: "Συμφωνήσαμε σε όλα"

"Συμφωνήσαμε σε όλα", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τις δόσεις των 12 δισ. ευρώ.



Κορυφαία στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση ανέφεραν ότι συνεδριάζει σήμερα Τρίτη το Euro Working Group (EWG) με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας και κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο σκούπα με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Ταυτόχρονα, προαναγγέλθηκε νέο EWG για την Παρασκευή για να επικυρώσει τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, όπως ειπώθηκε, αναμένεται να εγκριθεί από το EWG σήμερα, αλλά τα χρήματα θα εκταμιευθούν όταν υπάρξει συμφωνία και για τις συνολικές ανάγκες των τραπεζών.

Η εκταμίευση θα γίνει μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η νομοθέτηση θα γίνει τον Δεκέμβριο, καθώς εκεί εκκρεμούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και η πώληση δανείων σε funds.

Σε αυτή τη φάση έχει ολοκληρωθεί μια πρώτη αποτύπωση – έκθεση για τη στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων και μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση.

Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας με στόχο την συμφωνία για να υπάρξει σήμερα το πρωί θετική εισήγηση του EWG και έτσι να στηριχθούν οι τράπεζες.

Πληροφορίες έκαναν νωρίτερα λόγο και για διαφωνίες στα ισοδύναμα για την μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ανέφεραν τρύπα 100 εκατ. ευρώ για την οποία αναζητούνταν εναλλακτικά μέτρα.

Οι εκταμιεύσεις των δόσεων

Η διαπραγμάτευση έχει ως στόχο την εκταμίευση 12 δισ. ευρώ δόσεων. Ο λόγος για 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που συνδέονται με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του ΤΧΣ και των ΔΣ των Τραπεζών. Ακόμη 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον Αύγουστο συνδέονται με σειρά από προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων οι 100 δόσεις, τα γενόσημα αλλά και τα ισοδύναμα για την μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ο εφαρμοστικός "σκούπα" και τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση μετά την συμφωνία επιχειρεί να φέρει στη Βουλή εφαρμοστικό νόμο "σκούπα" που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα: από τις νέες διατάξεις για τους πλειστηριασμούς και τις 100 δόσεις έως τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο μαραθώνιος

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τους κ.κ. Ευκ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη ξεκίνησε στις 2 μμ το τελικό γύρο της Δευτέρας. Στο πρώτο του μέρος μετείχε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Τρ. Αλεξιάδης. Για τα ισοδύναμα που αναζητούνταν για την μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι θεσμοί ζητούσαν περισσότερα μέτρα θεωρώντας ότι ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές των Θεσμών, έχουν ενισχύσει την ανάγκη για να κλείσει η συμφωνία. Παρά ταύτα, αυτό δεν κατέστη εφικτό εντός του Σαββατοκύριακου. Και τούτο παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν με κορύφωση τον 17 ωρών γύρο διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκε -δίχως αποτέλεσμα- στις 5 το πρωί της Δευτέρας.

Τα νέα προαπαιτούμενα

Οι Θεσμοί έχουν προγραμματίσει να μείνουν έως το τέλος της εβδομάδας στην Αθήνα. Εως τότε πρέπει να συμφωνηθεί και ο προϋπολογισμός του 2016 που βάσει Συντάγματος κατατίθεται στη Βουλή το αργότερο στις 21/11, αλλά και το επόμενο πακέτο μέτρων με το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το δημόσιο, το εργασιακό και τα υπόλοιπα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την 1η αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση περί χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com