Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Διαπραγματεύσεις: Μικρή εμπλοκή, καθυστέρηση στην κατάθεση το νομοσχεδίου

Ολα δείχνουν ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές έλεγαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αγκάθια και ίσως καθυστερήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ακόμη πρόβλημα με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ότι λείπουν 100 εκατ. ευρώ.

Αν και ορίστηκε για το μεσημέρι της Τρίτης (13:00) Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, δεν αποκλείεται να πάρει μικρή παράταση ολίγων ωρών, και όπως δήλωναν κυβερνητικές πηγές δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Η διάσκεψη θα αποφασίσει για τον χρόνο και τη διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την ψήφισή του ως κατεπείγον.

Το σχέδιο νόμου, πιθανότατα να εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Τετάρτη προς επεξεργασία και την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση ή να καθυστερήσει μια ημέρα.

Στο μεταξύ, τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων αναμένουν οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση. Αυτό ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών έχουν έλθει πολύ κοντά, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα.

Όσον αφορά την αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνησαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας. Δεν απέκλειαν, τέλος, το ενδεχόμενο να συγκληθεί δεύτερο EWG, ενδεχομένως την Πέμπτη, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com