Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η ιερή μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η ιερή μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις υπέρ βωμών και εστιών.



Κυρίως όταν τίθενται όροι που εκ των πραγμάτων εξυπηρετούν και τους κατέχοντες και τους πονηρούς και τους καθ’ έξιν κακοπληρωτές.

Και η εμμονή της κυβέρνησης να απλώσει δίχτυ προστασίας όχι μόνο πάνω από τους αδύναμους οικονομικά ιδιοκτήτες, αλλά και πάνω από τους συστηματικά επιτήδειους οφειλέτες, βλάπτει σοβαρά όλους.

Βλάπτει αυτούς που χρήζουν βοηθείας, τους φορολογούμενους που πληρώνουν τελικά το? μάρμαρο, τις τράπεζες που αναγκάζονται να διαγράφουν τα δάνεια και να τις ανακεφαλαιώνει το Δημόσιο με χρήματα των πολιτών.

Πρωτίστως, όμως, για άλλη μια φορά ανακαλεί για «δράση» το κίνημα «Δεν πληρώνω» και ποτίζει το δένδρο της χαλαρής συνείδησης και της κατά το δοκούν τήρησης των υποχρεώσεων από τους πολίτες.

Όσοι διαφωνούν με τη λογική αυτή -γιατί υπάρχουν και τέτοιοι- ας αναλογισθούν απλώς ότι κάθε δάνειο που χαρίζεται ή διαγράφεται δεν βαραίνει αορίστως κάποιον μεγαλοπαράγοντα, αλλά τον άλλο δανειολήπτη που είναι συνεπής και τον Ελληνα φορολογούμενο που καλείται να καλύψει το κενό.

Συνεπώς, κάθε πολιτική «υπέρ αδυνάτων», αν δεν χαραχθεί προσεκτικά, μπορεί σε τελική ανάλυση να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και να αποδειχθεί ζημιογόνος για τους πολλούς.

Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα τώρα, καθώς οι όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την απελευθέρωση δόσεων ύψους 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το δίχτυ προστασίας πρέπει να καλύπτει όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 34.000 ευρώ.

Μελετώντας τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα δηλωθέντα εισοδήματα, προκύπτει το εξής αποκαλυπτικό:

Το 2014 υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις 5.890.000 άτομα. Εισόδημα έως 12.000 ευρώ δήλωσαν 3.700.000, από 12.000-20.000 ευρώ 1.100.000 άτομα και από 20.000-30.000 ευρώ 555.000. Υψηλότερο από 30.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν μόνο 535.000 άτομα.

Προσοχή, λοιπόν, στον παραμορφωτικό φακό της εφορίας. Δεν είναι όλοι φτωχοί, όσοι δεν πληρώνουν το δάνειο... επειδή έτσι δηλώνουν οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com