Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας: Πρέπει να σταματήσει το έγκλημα στο Αιγαίο - Οχι σε πτώση του φράχτη στον Εβρο

Το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου επισκέφτηκαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.



Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που κάνουν οι δουλέμποροι, να στοιβάζουν σε βάρκες ανθρώπους.

«Ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδας», είπε στις κάμερες ο Έλληνας Πρωθυπουργός. «Πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ταυτοποιηθεί, δεν μπορούν να φύγουν».

Από τις πρώτες εικόνες που είδαν Τσίπρας και Σουλτς μόλις έφτασαν στο νησί ήταν μια βάρκα με πρόσφυγες που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την ακτή.

«Είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε, ιδίοις όμμασι, με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών», αποκάλυψε ο κ.Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πως οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί, οργανώνουν την καταγραφή και πως τα “hot spot” προχωρούν», συμπλήρωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Αναφορικά με τον φράκτη στον Έβρο και το αίτημα να γκρεμιστεί αυτός προκειμένου να μην διακινδυνεύουν οι πρόσφυγες από τα θαλάσσια περάσματα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στα σύνορα με τις άλλες χώρες στην περιοχή του Έβρο υπάρχουν νάρκες, και πως αυτό συνιστά θάνασιμο κίνδυνο για τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε πως μπορεί το γκρέμισμα του φράχτη να μοιάζει καλή ιδέα για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα, αλλά αυτό θα σήμαινε πως οι πρόσφυγες θα κινδύνευαν από τις νάρκες. ΓΙα μας, τόνισε, το ζήτημα είναι να σταματήσουν οι θάνατοι, είτε από πνιγμούς, είτε από νάρκες. «Η λύση βρίσκεται στην Τουρκία», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως με μαύρα υφάσματα στο ιστορικό δημαρχείο της Μυτιλήνης και σε άλλα σημεία της πόλης, ξεκίνησε χθες Τετάρτη το τριήμερο πένθος που κήρυξε ο δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στη Λέσβο «θύματα του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους λαθρέμπορους διακινητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com