Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα περίπου 10 δισεκ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.



"Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την αποδέσμευση της υποδόσης της βοήθειας και τη μεταβίβαση των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα με τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για τον σκοπό αυτόν, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα" στα οποία συμφώνησε με τους πιστωτές της, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup έγραψε στο Twitter: «Καλά νέα. Ουσιώδης συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. To EWG συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων και χαιρέτισε την πρόοδο που συντελέστηκε».


«Είναι μια καλή μέρα σήμερα», σχολίασε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Όπως ανέφερε, «μετά από μέρες και νυχτες διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία σε πολλά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων». Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος έκανε αναφορά στη συμφωνία σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, το νόμο για τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε, θα συμβάλει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Σε ο,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι ήταν το πιο κρίσιμο κομμάτι των διαβουλεύσεων και πρόσθεσε πως είναι πολυ σημαντικο να δημιουργηθεί ένα «φερεγγυο πλαίσιο», έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες, επαναλαμβάνοντας πως στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος, είπε πως σήμερα το πρωί η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup αποτίμησε την πρόοδο που επετεύχθη και πως αναμένεται η νομοθέτηση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή την Πέμπτη. Αμέσως μετά, συνέχισε, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από τα κράτη μέλη, σχετικά με τις εκταμιεύσεις της δόσης των 2 δις. και των 10 δις. για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com