Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Σταθάκης για «κόκκινα δάνεια»: Σε τράπεζες, κράτος και δανειολήπτες η κατανομή των βαρών

"Η αποκλιμάκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, πρέπει να γίνει με τρόπο συμβατό με τις ανάγκες των πολιτών, του κράτους και των τραπεζών.



Η διαχείρισή τους, είναι θέμα κατανομής των βαρών", είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

"Η βάση στο νέο νόμο", συνέχισε, "είναι η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Με βάση την αξία αυτή το δάνειο θα χωρίζεται σε δυο μέρη και το τμήμα που δεν καλύπτεται από την τρέχουσα εμπορική αξία θα μπαίνει στο πλάι και μετά από τρία χρόνια θα διαγράφεται. Αυτή είναι η ζημιά των τραπεζών".

Από την πλευρά του το κράτος θα αναλάβει την στήριξη του 25% των νοκοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλλουν το 5% έως 10% της δόσης, που αντιστοιχεί στο δάνειο και το υπόλοιπο θα το καταβάλλει το κράτος. Στην κατηγορία αυτή η προστασία είναι πλήρης.

Προστασία παρέχεται και στο 35% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 35.000 ευρώ και αν ο δικαστής αποφανθεί ότι υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής, ο δανειολήπτης επιστρέφει στην τράπεζα με την πρόβλεψη να ενταχθεί στον κώδικα δεοντολογίας νοικοκυριών να αναπροσαρμόσει το δάνειο του.

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι στο νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί 170.000 από τα 430.000 κόκκινα δάνεια και εξήγγειλε τη μελλοντική δημιουργία φορέα με ρόλο διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αποφαίνεται για την πραγματική δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετήσει τα δάνειά του.

Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε επίσης, ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι μεσοσταθμικά το 40% των δανείων, ενώ σε όλη την Ευρώπη είναι 5% έως 7% και τόνισε ότι η αποκλιμάκωσή τους είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com