Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Το τελικό σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας

Σήμερα ή το αργότερο αύριο το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να οριστικοποιήσει τις αλλαγές που θα γίνουν από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας και θα στείλει τις σχετικές εισηγήσεις για τις τελικές αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.


Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του, να εξορθολογιστούν οι "ακρότητες" αλλά και να διορθωθούν οι "αδικίες" που έχουν εντοπισθεί στο υπολογισμό των τελών. Τα νέα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet σύντομα, πιθανόν έως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να ξεκινήσει και η πληρωμή τους από τους φορολογούμενους. Σε κάθε περίπτωση, στο ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μετά την ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να προγραμματίσουν την εξόφληση με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα καθώς η προθεσμία για όλους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό κριτήριο για την αλλαγή στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ ηλικίας έως 5 ετών που σήμερα υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους, θα είναι η λιανική τιμή τους κατά το χρόνο απόκτησής τους. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται και έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υιοθετηθεί είναι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και η λιανική τιμή τους ήταν κατά το χρόνο ταξινόμησής τους πάνω από 40.000 ευρώ ενώ υπάρχει και δεύτερο, δυσμενέστερο, σενάριο για όριο αξίας πάνω από 30.000 ευρώ.

Η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας σε αυτές τις κατηγορίες οχημάτων θα είναι σημαντικές με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στο ΥΠΟΙΚ έχουν εντοπίσει περιπτώσεις ΙΧ λιανικής τιμής κατά την απόκτησή τους 50.000 ευρώ που επιβαρύνονται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας μόλις 142 ευρώ. Αντίστοιχα, το ίδιο όχημα αν και ταξινομήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας ύψους 660 ευρώ.

Θα υπάρξουν όμως και μειώσεις τελών κυκλοφορίας. Θα αφορούν κατά κύριο λόγο οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών και που είναι υψηλού κυβισμού. Πρόκειται κυρίως για οχήματα χαμηλής πλέον εμπορικής αξίας που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη.

Γρίφος για το οικονομικό επιτελείο είναι το τι πρέπει να γίνει με τα οχήματα που σήμερα απαλλάσσονται από τα τέλη. Πρόκειται για τα ΙΧ που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας προβλέπουν το κατέβασμα του ορίου απαλλαγής από τα 100 στα 80 γραμμάρια με την επιβολή συμβολικού τέλους 30 έως 50 ευρώ στα οχήματα που εκπέμπουν από 80 έως 99 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com