Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Πάση θυσία να κλείσει συμφωνία με τους Θεσμούς

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και με το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.



Ολοι όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί η οικονομία εύχονται να τελειώσουν όλα και να επανέλθει η ομαλότητα και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα με πολλές τεχνικές δυσκολίες και είναι αλήθεια ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω σ' αυτό. Ωστόσο, δυστυχώς, μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση στηρίζεται στο γενικότερο πολιτικό τοπίο, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και κυρίως στο πώς και πότε θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς.

Ουσιαστικά το μέλλον του τραπεζικού συστήματος συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην οικονομία, τις δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει τόσο καιρό.

Επειδή, όμως, για άλλη μια φορά φαίνεται να «παίζεται» ένα θρίλερ, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα διότι η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, τόσο για τις τράπεζες όσο και για την οικονομία. Οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπαίνουν στις αυξήσεις κεφαλαίου όσο δεν υπάρχουν εχέγγυα για την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι τραπεζικές μετοχές, και μαζί το Χρηματιστήριο, έχουν απαξιωθεί και το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά τα stress tests κινδυνεύει να χαλάσει. Στην παρούσα χρονική στιγμή, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια και καθυστερήσεις. Τα capital controls πιέζουν ακόμη την καθημερινότητα και τις επιχειρήσεις και όσο δεν ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες τόσο θα διατηρείται ο «βρόχος» στην οικονομία. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων, από τις αρχές του νέου έτους, πλησιάζει. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και το «κλειδί» της επιτυχίας το κρατά μόνο η κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο διότι όσο αργεί τόσο θα δυσχεραίνεται η κατάσταση στις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, την οικονομία.

Οφείλει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην αφήσουν να επικρατήσει ο λαϊκισμός που προκάλεσε τόση ζημιά στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com