Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Μοσκοβισί: Τα τέσσερα μέτωπα που μένουν ανοικτά και απειλούν τη διαπραγμάτευση

Για τα "ανοιχτά" ζητήματα στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το Eurogroup της Δευτέρας, την αξιολόγηση, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση μίλησε στο MEGA ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.



Εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα που θα κρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μέχρι τότε συμβιβασμός στα τρία-τέσσερα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ των οποίων και η προστασία της α΄κατοικίας, τονίζοντας ότι "όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος".

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε και η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους, ενώ αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα δοθούν τα 10 δισ. χωρίς αξιολόγηση στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα.
Συνέντευξη Μοσκοβισί: Τα τέσσερα μέτωπα που μένουν ανοικτά και απειλούν τη διαπραγμάτευση

Για το Eurogroup της Δευτέρας

Συγκεκριμένα ερωτηθείς ποια είναι τα τρία ή τέσσερα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν έως τη Δευτέρα ο Επίτροπος απάντησε:

"Δεν θέλω να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες. Θα πω ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι καλή, ότι με εντυπωσίασαν οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν, ότι οι υπόλοιπες είναι σε τροχιά αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν τρία-τέσσερα σημεία τα οποία συζήτησα με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στα οποία πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός. Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί. Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εξέφρασε ανησυχίες για τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Είναι ένα πρόβλημα που θα συζητηθεί, με θετική διάθεση σεβόμενοι μεν την κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη φιλοσοφία πληρωμών σε αυτούς που χρειάζεται και που δεν είναι οι φτωχοί".



Εκτίμησε ότι αρκεί ο χρόνος έως τη Δευτέρα για να βρεθεί λύση, εξηγώντας: "Δεν είναι ζητήματα αυτά στα οποία απέχουμε πολύ. Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Έλεγα, 'όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος'. Εδώ υπάρχει θέληση, άρα υπάρχει τρόπος".

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν το Eurogroup δεν εκταμιεύσει τα 2 δισ. τη Δευτέρα, είπε πως δεν του αρέσουν οι υποθέσεις και ότι μένει στα "αποτελέσματα και στα θετικά στοιχεία".

"Να βγάλουμε από τη σκέψη μας το συγκρουσιακό τρόπο με τον οποίον συζητήσαμε στο Eurogroup. Δεν θέλω να συζητάω για τη λεγόμενη ελληνική κρίση. Θέλω να μιλήσω για λύσεις για την Ελλάδα για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, επιτυχία στην Ελλάδα. Αν αλλάζαμε τη μέθοδο μπορούσαμε να περιμένουμε λίγο να έχουμε θετικά στοιχεία, και θετικές συζητήσεις να μπαίναμε σε συνεδριάσεις με θετικό πνεύμα θα ήταν πολύ καλύτερα", υπογράμμισε.

Για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζήτημα που είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων για τη Δευτέρα, και ερωτηθείς αν γνωρίζει αν η κυβέρνηση βρήκε εναλλακτικά μέτρα η απάντηση του Επιτρόπου ήταν:

"Δεν παρεμβαίνουμε πολύ στις φορολογικές επιλογές της κυβέρνησης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, αλλά εναπόκειται στην κυβέρνηση να επιλέξει τι φορολογεί".

Για "κόκκινα" δάνεια

Αναφορικά με το θέμα των “κόκκινων” δανείων ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση από κοινού με τους θεσμούς και τόνισε ότι "η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους".

"Είναι καίριας σημασίας να αποφευχθούν αναταράξεις στο μέλλον. Αυτό πρέπει να γίνει από κοινού και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων διότι είναι βάρος για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και εδώ χρειαζόμαστε σταθερό και ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα", σημείωσε.

Για αξιολόγηση - ανακεφαλαιοποίηση

Ερωτώμενος αν συμμερίζεται τους φόβους ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει έως το τέλος του έτους και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τους καταθέτες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι δεν του αρέσουν οι υποθέσεις και τόνισε την καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την ανάγκη να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, επισήμανε ότι προηγείται η υιοθέτηση της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων και η υποβολή τους στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα για να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα για την εκταμίευση.

Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, "πρέπει να υιοθετηθεί η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων ώστε να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Παραλλήλως να γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση”. "Αυτές οι δυο διαδικασίες, κατ'εμέ πρέπει να έχουν κλείσει πριν το τέλος του έτους. Οπωσδήποτε”, διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι μετέπειτα μπορεί να συζητηθεί το θέμα του χρέους “με θετικό αλλά φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο".

"Αυτό είναι εφικτό και πρέπει να το κάνουμε διότι έχουμε κοινό στόχο: Την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αύριο θα παρουσιάσω την πρόβλεψη για την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών θα είναι και η πρόβλεψη για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία καθότι είναι απόρρητα ελπίζουμε όμως ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και να επιστρέψει σε ανάπτυξη στο β' εξάμηνο του 2016 και πιο δυνατά το 2017", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.



Για τα 10 δισ.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κράτησε κλειστά χαρτιά για το εάν τα 10 δισ. που είναι δεσμευμένα απ' τον ESM μπορούν να εκταμιευτούν για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η αξιολόγηση. "Πρέπει να καταλήξουμε το συντομότερο για τη σταθερότητα τού χρηματοπιστωτικού τομέα”, ανέφερε ενώ και για την αξιολόγηση η απάντηση ήταν "το συντομότερο".



Για Grexit

Θέλησε, παράλληλα, να βάλει τέλος στα σενάρια περί Grexit και ερωτώμενος εάν υπάρχουν υπουργοί ή χώρες που θέλουν το Grexit και συζητούν ή επεξεργάζονται τέτοιο σενάριο απάντησε:

"Ας μη μιλάμε άλλο γι' αυτό. Μετά τις 12 Ιουλίου και τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισήλθαμε σε μια νέα φάση θετικής συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε., των κρατών μελών, των Θεσμών και της κυβέρνησης ή μάλλον των κυβερνήσεων. Την κυβέρνηση Τσίπρα, έπειτα την υπηρεσιακή και έπειτα την κυβέρνηση που προέκυψε απ' τις εκλογές. Συνεργαζόμαστε καλά διότι θέλουμε το ίδιο πράγμα: Την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης ισχυρότερη Ελλάδα εντός ισχυρότερης Ευρωζώνης. Οπότε, ας μη μιλάμε για το Grexit".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com