Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΣΑ ΣΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ : Έκανε "φτερά" το 40% της ρευστότητας!

Σοβαρό και ενδεχομένως ανεπανόθρωτο πλήγμα έχει δεχθεί η ρευστότητα στην ελληνική αγορά από την έναρξη της κρίσης, το 2009.




Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", το διαθέσιμο χρήμα (μετρητά και καταθέσεις) έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 108 δις ευρώ -από τα 262 δις το φθινόπωρο του 2009 σε 153 δις αυτή την περίοδο, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που αποτυπώνει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα- με αποτέλεσμα η οικονομία να βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή της "ασφυξίας".

Μάλιστα, τα 42 από τα 108 δις ευρώ φέρονται να έχουν "εξαφανιστεί" μόνο το τελευταίο 12μηνο, περίοδος κατά την οποία επανήλθε η ανησυχία για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Από αυτά τα 153 δισ. ευρώ, τα 26,9 δισ. ευρώ κυκλοφορούν ως μετρητό αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα δισεκατομμύρια έφυγαν από την ελληνική αγορά: α) είτε εξαιτίας πληρωμών που έγιναν στο εξωτερικό από ιδιώτες, β) είτε επειδή έγιναν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, γ) είτε, τέλος, λόγω πληρωμών που έκανε το ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό προς οργανισμούς και πιστωτές προκειμένου να κλείσει υποχρεώσεις του.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για να γίνει αυτή η τεράστια αφαίμαξη, μεσολάβησαν ορισμένοι κρίσιμοι σταθμοί όπως αυτός του Ιουνίου του 2012, όταν το χρήμα περιορίσθηκε στα 176 δισ. ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 85,76 δισ. ευρώ. Ηταν τότε που η πολιτική αβεβαιότητα για τη χώρα κορυφωνόταν με δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα ωστόσο αυξανόταν το κομμάτι εκείνο της συνολικής προσφοράς που αντιστοιχεί στο νόμισμα σε κυκλοφορία: τα μετρητά δηλαδή που είχαν αναληφθεί από τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com