Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Συρρίκνωση, μετανάστευση ή λουκέτο σκέφτονται 6 στις 10 επιχειρήσεις

Αμυντικά ή ...με την όπισθεν φαίνεται ότι θα κινηθούν στην επόμενη διετία οι ελληνικές επιχειρήσεις, που στην πλειοψηφία τους προσανατολίζονται στη σμίκρυνση ή και τη μετανάστευση για να επιβιώσουν, ενώ δεν αποκλείουν το λουκέτο.



Συγκεκριμένα, το 26,2% δηλώνει ότι θεωρεί ως πιο πιθανό για την επόμενη διετία το να προχωρήσει σε συρρίκνωση κι απολύσεις, το 20,3% πιστεύει ότι ενδέχεται να βάλει λουκέτο και το 19,3% δηλώνει ότι θα μεταφέρει την έδρα του σε άλλη χώρα, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού ka-business. gr.

Σημαντικό είναι, πάντως, και το ποσοστό όσων σχεδιάζουν να αναπτυχθούν περαιτέρω στο διάστημα μέχρι το τέλος του 2017 (35,8%). Βάσει της ίδιας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2003 ενηλίκων σε όλη την Ελλάδα, στο διάστημα από 15-19 Οκτωβρίου, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες νέους επιχειρηματίες, ανέργους και φοιτητές (ποσοστό 55,7%) ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα (23,9% απάντησε “σίγουρα ναι' και 31,8% “μάλλον”), αλλά ως λύση ανάγκης για την εξασφάλιση εισοδήματος (57,3%) και όχι ώς επένδυση ευκαιρίας (41,3%).

Ερωτηθέντες τι θεωρούν περισσότερο αναγκαίο για να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, οκτώ στους δέκα νέους απάντησαν (μέχρι δύο απαντήσεις) ότι χρειάζονται ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα, σχεδόν επτά στους δέκα (67,8%) έναν χρηματοδότη, το 19,8% πολιτική σταθερότητα, το 14,8% συμβουλευτικές υπηρεσίες και το 3,1% νομικές συμβουλές.

Οκτώ στους δέκα θα ενθάρρυναν το παιδί τους να μεταναστεύσει

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 81,8% των γονέων απάντησε ότι εάν το παιδί τους ήθελε να ζήσει στο εξωτερικό θα το ενθάρρυναν (53,5%) ή μάλλον θα το ενθάρρυναν (28,3%).

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, δημιουργός του ka-business. gr, ενόψει του 9ου πολυσυνεδρίου 'Καινοτομία και Ανάπτυξη", που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, με ομιλητές νέους επιχειρηματίες, προέδρους φορέων αλλά και εκπροσώπους της κυβέρνησης, όπως οι αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης και Ερευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και Ιωάννης Αμανατίδης και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 62,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χειροτερεύει σε σχέση με πέρυσι, το 21,7% ότι παραμένει ίδια και το 15,2% ότι βελτιώνεται. 'Οσον αφορά το πώς θα αξιολογούσαν την οικονομική κατάσταση σήμερα, πάνω από επτά στους δέκα (75,4%) τη χαρακτήρισαν ώς κακή, το 21% ώς αρκετά κακή και το 3,1% ώς καλή ή αρκετά καλή. Εν ολίγοις, το 96,4% των ερωτηθέντων αξιολογεί σήμερα την κατάσταση κακή ή αρκετά κακή (έναντι 90,2% πέρυσι). Ερωτηθέντες αν πιστεύουν ότι "του χρόνου τέτοια εποχή είναι πιθανότερο η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση ή να αναπτύσσεται;", πάνω από επτά στους δέκα (74,4%) απάντησαν ότι θα βρίσκεται σε ύφεση.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη προοπτική

Ποιοι κλάδοι προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα (πολλαπλές απαντήσεις); Κατά το 75,7% στην πρώτη θέση βρίσκεται ο τουρισμός κι ο πολιτισμός, ενώ ακολουθούν κατά σειρά: αγροτικός τομέας/παραγωγή τροφίμων (54,1%), ενέργεια/ανανεώσιμες πηγές (45,4%), ναυτιλία (39,4%), επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες (35,2%), μαζική εστίαση/διασκέδαση (31,6%), εμπόριο τροφίμων (21,8%), υγεία (20,5%) κι επιστημονική έρευνα (18,7%).

Κληθέντες να δηλώσουν ποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη προοπτική για το μέλλον (έως δύο επιλογές), οι περισσότεροι (65%) "έδειξαν" τον θαλάσσιο, το 36,8% τον πολιτιστικό, το 25,2%τον ιατρικό-ιαματικό, το 21,4% τον αγροτικό, το 20,9% τον συνεδριακό και το 17,9% τον θρησκευτικό.

Πιστεύουν ότι οι μεγάλες ξένες επενδύσεις θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα

Ερωτηθέντες τι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει για να έρθουν στη χώρα περισσότερες μεγάλες και μακροχρόνιου ορίζοντα επενδύσεις, το 88,5% απάντησε ότι χρειάζεται απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, το 73,1% χαμηλό επίπεδο γραφειοκρατίας, το 59,1% πολιτική σταθερότητα, το 46,6% χαμηλή φορολογία, το 28,7% ισχυρό τραπεζικό σύστημα και το 21,7% και το 18,6% αντίστοιχα ικανό διοικητικό και εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, έξι στους δέκα θεωρούν ότι οι ξένοι επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κερδοσκοπικές επενδύσεις βραχυχρόνιου ορίζοντα.

Πιο αισιόδοξοι όσοι έλαβαν κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ

“Η επιχείρησή σας έχει λάβει πόρους μέσω ΕΣΠΑ;”. Το 77,8% απάντησε 'όχι' και το 22,2% 'ναι', ενώ όσοι έλαβαν κονδύλια εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους, σε σχέση με αυτούς που δεν στηρίχθηκαν από κοινοτικά προγράμματα, όπως δήλωσε η κα Λεπίδου. Όσοι έλαβαν πόρους ερωτήθηκαν σε τι κατάσταση πιστεύουν ότι θα βρισκόταν η επιχείρησή τους χωρίς αυτά τα κονδύλια: για περίπου το 47% δεν θα υπήρχε διαφορά, το 30,1% θεωρεί ότι η επιχείρηση του θα ήταν λιγότερο ανταγωνιστική, το 12,4% ότι θα είχε χρεοκοπήσει και περίπου το 11% ότι θα ήταν στάσιμη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo και της Τεχνόπολης Α.Ε, Τάσος Τζήκας, εκ των ομιλητών στο συνέδριο του Σαββάτου, επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου την αναγκαιότητα στήριξης της τεχνολογίας και της καινοτομίας από πλευράς Πολιτείας, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να βρίσκεται στην 41η θέση του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας μεταξύ 50 χωρών. "Εάν ενισχυθούν η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες δεν θα υπάρχει κανένας λόγος μείωσης του εργατικού κόστους. Πρέπει όμως να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις γενικότερα αλλά και για την εγκατάσταση τους στην Τεχνόπολη. Συζητάμε αυτό το θέμα με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και του υπουργείο Οικονομίας και ελπίζουμε μέσα στο 2016 να έχουμε θετικές εξελίξεις" πρόσθεσε.

Παρούσες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ακόμη η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία επισήμανε ότι η κρίση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για την επιχειρηματικότητα αλλά και για τη δημόσια διοίκηση και η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com