Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Μείωση 6% στις υψηλές συντάξεις και αύξηση 1% στις εισφορές

Μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές (που σήμερα είναι 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη) προβλέπει το plan b για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).



Η πρόταση έχει υποβληθεί, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του «εσωτερικού» διαλόγου που διεξάγεται για τη διάσωση των επικουρικών ως δεύτερου «πυλώνα» της κοινωνικής ασφάλισης. Το σχέδιο -το οποίο υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ταμείων- προβλέπει:

[1] Τον εξορθολογισμό των παροχών με επανυπολογισμό όσων επικουρικών συντάξεων έχουν εκδοθεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Επαρκές θεωρείται, ως ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, το 20% που ισχύει για τους νέους (από την 1/1/93 και μετά) ασφαλισμένους, καθώς και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Ο μέσος όρος σύνταξης ανά κλάδο στο ΤΕΑΔΥ (Δημόσιο) δεν ξεπερνά τα 177,32 ευρώ και του πρώην ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) τα 165,20 ευρώ, σε αντίθεση με άλλους κλάδους όπως τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους (225,36 ευρώ), το ΤΕΑΠ της ΔΕΗ (243,65 ευρώ), τους εμποροϋπαλλήλους (230,67 ευρώ), την ΕΡΤ (312,43 ευρώ) και τους προερχόμενους από τράπεζες (έως 525,81 ευρώ).
Νέο σοκ: Μείωση 6% στις υψηλές συντάξεις και αύξηση 1% στις εισφορές

[2] Την περικοπή κατά 6% των υψηλών συντάξεων. Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις 1.090.000 συνταξιούχων έχουν μειωθεί από το πρώτο ευρώ, σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατά 5,20% από την 1/7/2014, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο χάνουν επιπλέον 6% λόγω της επιβολής εισφοράς ασθενείας.

[3] Τη μικρή αύξηση των εισφορών (έως 1%) ασφαλισμένων και εργοδοτών για την ενίσχυση των εσόδων που έχουν απομειωθεί λόγω της κατάργησης κοινωνικών πόρων και της περιορισμένης αναλογίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων (2,02 προς 1). Παρά τις απώλειες εσόδων (2,5 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες από το PSI και 200 εκατ. ετησίως από τόκους, 1 δισ. ευρώ από εθελούσιες - προσυνταξιοδοτικά τραπεζών, 125 εκατ. ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων) το ΕΤΕΑ έχει αποθεματικά 2,22 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com