Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Αύξηση συνταγών κατά 40% στα γενόσημα αλλιώς... πρόστιμα

Νέους αυστηρότερους στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων -που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 94% του συνόλου των συνταγών- θέτει για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας.Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, οι γιατροί θα πρέπει να αυξήσουν άμεσα -μέχρι τον Δεκέμβριο- τη συνταγογράφηση γενοσήμων τουλάχιστον κατά 40%. Όσοι γιατροί δεν συμμορφωθούν με την απόφαση απειλούνται με χρηματικά πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση -δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- καθορίζει ελάχιστους ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο και ανά γιατρό. Καθημερινά μάλιστα ο γιατρός μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) θα ενημερώνεται για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχει συνταγογραφήσει και το μέσο ποσοστό του στόχου συνταγογράφησης γενοσήμων που έχει επιτευχθεί. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς πρέπει να αυξηθεί κατ’ όγκο στο 40% έως το Δεκέμβριο του 2015.

Σκευάσματα
Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, εκτός από τα γενόσημα «στις ανωτέρω διατάξεις υπάγονται και τα σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους και έχουν λιανική τιμή ή διαμορφώνουν λιανική τιμή μέσω έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία».

Παράλληλα καθορίζονται νέα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα). Από το συγκεκριμένο «πλαφόν» εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια, σε μεταμοσχευθέντες , σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση. Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του. Τέλος εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός, καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Κυρώσεις
Σε περίπτωση επανειλημμένης και αδικαιολόγητης απόκλισης από τα όρια γίνεται έγγραφη σύσταση στον ιατρό (ποσοστό απόκλισης 20 % αθροιστικά για 3 συνεχόμενους μήνες) ή καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του (ποσοστό άνω του 20%). Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, όπως πρόστιμο ύψους έως 1.000 ευρώ (αδικαιολόγητη απόκλιση 20% - 25% ), πρόστιμο έως 3.000 ευρώ (απόκλιση 25,01% - 30%), πρόστιμο έως 5.000 ευρώ (πάνω από 30,01%).

Σημειώνεται ότι εάν από τον έλεγχο προκύψουν παραβάσεις όπως συνταγογράφηση εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, παραβίαση κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης, προκλητή ζήτηση, κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, συνταγογράφηση εν αγνοία των ασφαλισμένων, κατευθυνόμενη εκτέλεση συνταγών, παραβάσεις των όρων της σύμβασης, οι παραβάτες γιατροί απειλούνται με προσωρινό αποκλεισμό από την συνταγογράφηση από 2 μήνες μέχρι 12 μήνες, ή ακόμη και με οριστική καταγγελία της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com