Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΣΤΑΤ Στο 0,4% η ύφεση το γ' τρίμηνο

Σε ύφεση της τάξης του 0,4% πέρασε το γ΄τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, εν μέσω δημοψηφίσματος, capital controls και εκλογών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών.



Η εκτίμηση αυτή, προοιωνίζεται ύφεση -έστω και χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων- για το σύνολο του 2015 και η εκ νέου ανάπτυξη της οικονομίας τοποθετείται προς το β΄ εξάμηνο του 2016.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση 0,4% το γ΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος σημείωσε μείωση 0,5%. Στο 9μηνο εφέτος το ΑΕΠ εμφανίζει αύξηση 0,37% σε μέσα επίπεδα, από άνοδο 0,75% στο εξάμηνο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε σε ετήσια βάση μείωση 0,1%.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όπως σχολιάζουν αρκετοί αναλυτές, τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι συνολικές επιπτώσεις των capital controls θα είναι μικρότερες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς.

Για να υπάρξει συνολική εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης, πρέπει να ανακοινωθούν τα στοιχεία και για το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο είναι προφανές ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2015 θα είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για υποχώρηση του ΑΕΠ 2,3% φέτος.

Πιθανότατα μπορεί να είναι μικρότερη και από την πρόβλεψη της Κομισιόν στις αρχές του μήνα για υποχώρηση φέτος του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι το μνημόνιο έγινε με σενάριο εργασίας την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος πάνω από 3%. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο μήνα, θα ληφθεί υπόψη η ηπιότερη ύφεση στην Ελλάδα, σημειώνει ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη, ως σύνολο, παρουσιάζει ανάπτυξη, έστω κι αν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, στο 0,3% από 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014), η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% έναντι 1,5% στο δεύτερο τρίμηνο.

Από τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασε η Ισπανία, ενώ αντίθετα οι ισχυρές οικονομίες, Γερμανία και Γαλλία, κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για τις χώρες της ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,4% στο τρίτο τρίμηνο (όσο και στο δεύτερο) και στο 1,9% σε ετήσια βάση (όσο και στο δεύτερο).

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος και 1,2% το 2016, ενώ για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1%.

«Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com