Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στο... αδιέξοδο των ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαταστήσουν το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς οι ιδέες και προτάσεις που παρουσιάζονται καθημερινά πέφτουν στο κενό αφού δεν φαίνεται να καλύπτουν τα προβλεπόμενα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τα επόμενα δύσκολα μέτρα στο φορολογικό πεδίο.
Μέτρα που θα προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η νέα φορολογική κλίμακα αλλά και οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων.
Οι νέες ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι τον Ιανουάριο, εκτός και αν οι δανειστές πιέσουν να ψηφιστεί νωρίτερα. Επίσης κάποια από τα μέτρα δεν αποκλείεται να περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ της υποδόσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης θακαλέσει κόμματα και κοινωνικούς φορείς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ το σχέδιο με τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος που θα ενεργοποιηθούν περιλαμβάνει:
Νέα φορολογική κλίμακα: Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη με περισσότερα κλιμάκια όπως έχει δηλώσει ο κ. Αλεξιάδης. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Στα κίνητρα που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση του πλαστικού χρήματος είναι κληρώσεις, ειδικές προσφορές από καταστήματα κ.λπ. Για τις επιχειρήσεις θα θεσπιστεί ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος από την εφορία και τους τρίτους. Η επιχείρηση ό,τι εισπράττει θα πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό και ό,τι ξοδεύει θα βγαίνει πάλι από τον ίδιο λογαριασμό.
Εισφορά αλληλεγγύης: Από το επόμενο έτος η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μεταφέρει το βάρος από τα μεσαία εισοδήματα στους έχοντες υψηλά εισοδήματα, αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος των εισοδημάτων που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από το 2016. Ωστόσο για τη ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεπεράσουν αρκετά προβλήματα.
Εισοδήματα από ενοίκια: Το νέο Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση του συντελεστή από 11% σε 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει πιο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια.
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα θα πρέπει να αποφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2016. Παράλληλα η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια.
Φοροαπαλλαγές: Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη.
Αγρότες. Αντιμέτωποι με μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις έρχονται οι αγρότες, καθώς όλα δείχνουν πως από τη χρήση του 2016 ο συντελεστής φορολόγησής τους θα αυξηθεί από το 13% στο 20% και στη συνέχεια, το 2017 θα αυξηθεί στο 26%. Η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις των αγροτών εξετάζει όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και διεύρυνση των δαπανών που εκπίπτουν από τα εισοδήματα και περιορίζουν το τελικό ύψος του φόρου.
Νέος Φόρος Ακινήτων: Εντός του Νοεμβρίου θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα το πλαίσιο του νέου φόρου που θα επιβληθεί στα ακίνητα το 2016, ο οποίος πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 50.000 ευρώ. Στόχος όπως τονίζει ο κ. Αλεξιάδης είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες, ενώ ο εισπρακτικός στόχος διατηρείται στα 2,65 δισ. ευρώ.
Τα δύσκολα φορολογικά μέτρα που έρχονται...
Αύξηση φορολογίας εισοδημάτων των αγροτών
Αύξηση φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Νέα φορολογική κλίμακα με ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
Νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ
Χαμηλότερο επίδομα θέρμανσης
Με «ψαλιδισμένη» επιδότηση στο 0,25 ευρώ ανά λίτρο αντί για 0,35 λεπτά ανά λίτρο, κατάργηση της προκαταβολής του 25% και αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης σε μικρότερο αριθμό δικαιούχων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τη Δευτέρα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:
• Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ από 30.000 ευρώ πέρυσι και συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ από 200.000 ευρώ.
• Έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ από 40.000 ευρώ πέρυσι και ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ από 300.000 ευρώ.
• Έγγαμοι με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ (από 43.000 ευρώ) και ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.
• Έγγαμοι με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ (από 46.000 ευρώ)
• ΄Εγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ από 49.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου