Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΡΑΕ: Αυξήσεις «υπό αναστολή» από 82% έως και 157% στο ρεύμα

Δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει πράσινες αυξήσεις από 82% έως και 157% στο τέλος ΑΠΕ το οποίο πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.




Στόχος είναι να εξευρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται μέσα στο 2014 προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρόκειται ωστόσο, σύμφωνα με το «Βήμα», για αυξήσεις «υπό αναστολή» μέχρι και το Μάρτιο του 2014, αφού το κλειδί για να το αν θα επιβληθούν ή όχι, είναι κατά πόσο το ΥΠΕΚΑ θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για το γενναίο «κούρεμα», της τάξης του 40%-50% στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν σήμερα οι επενδυτές των υφιστάμενων φωτοβολταικών.

Γι' αυτό και στην απόφασή της η ΡΑΕ, προσδιορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων την 1η Μαρτίου 2014, παρέχοντας στην ουσία ένα δίμηνο στην κυβέρνηση για να «κουρέψει» τους επενδυτές των φωτοβολταικών μειώνοντας τους δραστικά τις ταρίφες που εισπράττουν, αλλά και για να φανεί η αποδοτικότητα του μέτρου.

Το "κούρεμα" θεωρείται από την κυβέρνηση ως ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για να βρει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να εκπληρώσει τη μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό στο τέλος του 2014 του ελλείμματος των ΑΠΕ. Το έλλειμμα αυτό, έφτασε τα 560,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, και στο τέλος της επόμενης χρονιάς αναμένεται να φτάσει τα 763 εκατ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com