Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Παιχνίδι» με το Προσφυγικό και απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα

Σε ανοιχτή «πληγή», αλλά και ανοιχτό πεδίο διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη εξελίσσεται καθημερινά το Προσφυγικό.




Τα κύματα προσφύγων και οι τραγωδίες στο Αιγαίο με τους δεκάδες νεκρούς, έχουν στριμώξει την κυβέρνηση, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει με πενιχρά μέσα ένα γιγαντιαίο πρόβλημα που την ξεπερνά και σε κάθε περίπτωση δεν οφείλεται στην ίδια.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη και κυρίως το Βερολίνο δείχνουν να «κωφεύουν» επιχειρώντας με ασπιρίνες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένου και του δημοσιονομικού κόστους- θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Και μπορεί στην παρούσα φάση να μη συνδέεται επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση το Προσφυγικό με το αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση, ωστόσο είναι εμφανής η πρόθεση να τεθεί το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Στόχος του Μαξίμου είναι να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο και ταυτόχρονα να αναλάβει και η Τουρκία τις ευθύνες που της αναλογούν.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις της ελληνικής διπλωματίας αλλά και του Αλ. Τσίπρα προσωπικά, αναφορικά με το «βάρος» που έχει επωμιστεί η Ελλάδα και μάλιστα σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, κάτι που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ν. Κοτζιάς στις συναντήσεις τους με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φ. Σταϊνμάγερ.

Μία ακόμη ευκαιρία «ανάδειξης» των διαστάσεων που προσλαμβάνει το προσφυγικό δράμα λόγω της ευρωπαϊκής αδράνειας, είχε χθες ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αισθάνεται «ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα», αλλά και για τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο κορυφής.

Όπως τόνισε, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, υπάρχουν τα ζωντανά παιδιά, που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς. «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», τόνισε, σημειώνοντας ότι στη Σύνοδο των Βρυξελλών, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα σηκώνει το βάρος, αλλά ταυτόχρονα έχει και την τιμή, με τη στάση της, να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης.

«Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συντονισμό», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση αν υιοθετήσουμε μία στάση φοβική». «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία στάση ενεργητική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη», ανέφερε υπογραμμίζοντας την αδυναμία της Ευρώπης να υπηρετήσει τις αξίες της. «Κάποιοι έχουν τη λογική να υψώνουν τείχη. Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Τώρα υψώνονται τείχη μεταξύ κρατών της Ευρώπης», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το ρόλο του «φρούραρχου της Ευρώπης», όπως κάνουν άλλοι στη γειτονιά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «θα προκαλούσαμε έκρηξη τεραστίων διαστάσεων».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, κατήγγειλε το γεγονός της απουσίας της από την κρίσιμη Σύνοδο των Βρυξελλών. Τόνισε ότι ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει λύση του προβλήματος, και πως αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση που ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Απαντώντας τέλος στις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί οικονομικό όφελος από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά, λέγοντας: «Πόσο κοστολογείται μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείται ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε; Πόσο κοστολογείται ένα πιάτο φαΐ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;» «Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός λαός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά». «Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com