Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ ή και πολέμου!

Διεξόδους και συμβιβασμούς στο προσφυγικό πρόβλημα επιχείρησαν να βρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», λίγα 24ωρα πριν τη νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, αύριο Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.





Για την ώρα, πάντως, τίποτε δεν προμηνύει πως θα τα καταφέρουν, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια στενεύουν και οι εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα.

Μάλιστα, ο προεδρεύων του συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, πρόσθεσε τη φωνή του σε εκείνους που προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη κρίση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση της ΕΕ ή και σε «κανονικό πόλεμο». «Ίσως έχουμε μόνο λίγους μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη, οι χώρες-μέλη σκληραίνουν τη στάση τους, υποκύπτοντας ουσιαστικά στις πιέσεις της ξενοφοβίας και των ακροδεξιών στοιχείων στο εσωτερικό τους. Έτσι, στη Γερμανία, η διαχείριση του προβλήματος απειλεί ήδη να προκαλέσει ανοιχτό εμφύλιο ακόμη και στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μπορεί να στηρίχθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όμως είναι φανερό ότι κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ζητά περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, όπως η δυνατότητα να φέρνουν και τις οικογένειές τους στη χώρα μετά από κάποιο διάστημα. Στο πλευρό του δε τάχθηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι η δυνατότητα της Γερμανίας να δέχεται πρόσφυγες δεν μπορεί να είναι απεριόριστη. Όσο για τη Σουηδία, ο αριθμός των πολιτών που θέλουν περιορισμό στις άδειες παραμονής φτάνει πλέον το 41%, έναντι 29% τον Σεπτέμβριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com