Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο για τουλάχιστον μια δεκαετία το ελληνικό χρέος

Τη διαφωνία του με την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο επανέλαβε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, σε τοποθέτηση του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.



Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις αναφορικά με το χρέος μίας χώρας πρέπει να γίνονται σε συνάρτηση με τα χρήματα που χρειάζεται μια χώρα για να εξυπηρετεί το χρέος της κάθε χρόνο, για να προσθέσει ότι από τη σκοπιά αυτή "το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη".

Αφού εστίασε στη μακρά διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταβάλλει τα πρώτα χρήματα στον ESM το 2023, ο ίδιος τόνισε ότι οι πιστωτές είναι πρόθυμοι να σκεφτούν την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εφόσον κριθεί αναγκαίο και η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ξεκαθαρίζοντας όμως για μια ακόμη φορά ότι ένα "κούρεμα" αποκλείεται.

Στην ίδια ομιλία, ο κ. Ρέκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα μια «ειδική περίπτωση» σε σχέση με τις άλλες 4 χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα -Iρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο- τις οποίες χαρακτήρισε «success stories», και υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας να συνεχιστούν.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα αποτελέσματα να φανούν στην οικονομία και την κοινωνία» τόνισε και πρόσθεσε πως μόνον εάν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στα όσα έχει δεσμευθεί και συνεχίσει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της θα μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων 4 χωρών.

«Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι οδυνηρές, αλλά τα οφέλη θα είναι απτά και ουσιαστικά» είπε ακόμη ο επικεφαλής του ESM, τονίζοντας ότι ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις οι εταίροι της Ευρώζώνης προσφέρουν πραγματική αλληλεγγύη.

Παράλληλα, είπε ότι πριν την «πολιτική αναταραχή» που επικράτησε νωρίτερα τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα κινούνταν ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση, για να προσθέσει ότι η πορεία αυτή ανακόπηκε.

«Η οικονομία είχε αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές αυξάνονταν το 2014 με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ πλην της Ιρλανδίας, ένα σημάδι ότι η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε σημαντικά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έβρισκαν δουλειά και η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων (...). Με τη νέα κυβέρνηση αυτή η τάση διεκόπη απότομα», ανέφερε παραπέμποντας στις συνθήκες για την επιστροφή στην ανάπτυξη στα όσα προβλέπει πλέον το νέο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com