Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ο Ν. ΦΙΛΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕI

Προβοκάτορας ή αθεράπευτος ιδεολόγος; Ο Ν. Φίλης τους τελευταίους μήνες έχει «πετύχει» να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις του και... πολλαπλά εγκεφαλικά στο Μαξίμου.



Οι «προσωπικές» απόψεις του περί «εθνοκάθαρσης» των Ποντίων, οι οποίες μονοπώλησαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, αποτελούν ίσως το αποκορύφωμα ενός ομολογουμένως μακρύ καταλόγου προκλητικών και παρεξηγήσιμων τοποθετήσεων. Είναι, άλλωστε, αδίκως για πολλούς, και ο «πρωταγωνιστής» της επίθεσης σε βάρος του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Οι γνωρίζοντες τον υπουργό Παιδείας, ίσως και να μην ένιωσαν έκπληξη όταν τον άκουσαν προ ημερών μέσω τηλεοπτικής εκπομπής να ανακινεί ένα θέμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν απασχολούσε την επικαιρότητα. Κι αυτό, γιατί ο Ν. Φίλης είχε και στο παρελθόν διατυπώσει καθαρά τις απόψεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Η χρονική στιγμή
Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, όμως, ήταν η χρονική στιγμή και οι λόγοι για τους οποίους το έκανε. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των αντοχών της κοινωνίας, η ανάσυρση ενός ζητήματος που προκαλεί την κοινή γνώμη και δίνει «πάτημα» για σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, αν μη τι άλλο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σωστή επικοινωνιακά. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η κίνηση προέρχεται από έναν καλό γνώστη του πώς λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης -αφού επί χρόνια βρισκόταν στο «τιμόνι» της Αυγής- ο οποίος θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι με τον τρόπο αυτό «σκίαζε» την επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, στην οποία το Μαξίμου απέδιδε ιδιαίτερη σημασία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να «διακρίνουν» πίσω από την επιλογή του Ν. Φίλη, συμφωνημένη κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα σκληρά μέτρα τα οποία εισάγονται προς ψήφιση αυτές τις ημέρες. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, υπενθύμιζαν με νόημα το «αγωνιστικό» παρελθόν του υπουργού και την πάγια στάση του να υπερασπίζεται τις ιδέες του, ανεξαρτήτως κόστους, ακόμη και για θέματα που θα τον φέρουν σε ευθεία ρήξη με τους συντρόφους του.

Από τα μαθητικά του χρόνια
Στους... αγώνες από τα μαθητικά του χρόνια ακόμα, συμμετείχε στα κινήματα της νεολαίας, ενώ διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού. Εν συνεχεία ως φοιτητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ και της Συγκλήτου, δίνοντας το «παρών» στους αγώνες για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης. Η συμμετοχή του στους αγώνες του στέρησε πιθανότατα την ευκαιρία να πάρει και το πτυχίο του από τη Νομική. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται πολυδιαβασμένος και με μεγάλη αγάπη για το βιβλίο.

Αντίστοιχη στάση κράτησε όμως και αργότερα κατά τη δημοσιογραφική του θητεία, συμμετέχοντας σε κινήσεις για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, οικολογικές πρωτοβουλίες, αλλά και σε κινήσεις Αλληλεγγύης για τους μετανάστες. Κατά συνέπεια, με βάση αυτό το σκεπτικό, ο κ. Φίλης με τη στάση και τον λόγο του, απλά υπενθυμίζει στην αριστερή κυβέρνηση, τις ιδεολογικές της καταβολές, προασπιζόμενος το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, κόντρα σε μία συντεταγμένη γραμμή που υπαγορεύεται από το Μαξίμου.

Εξαιρετικές σχέσεις, αλλά...
Εξάλλου οι σχέσεις του με τον Αλ. Τσίπρα περιγράφονται ως εξαιρετικές, με δεδομένη μάλιστα και την απόλυτη στήριξη που παρείχε καθ’ όλη τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού από τη θέση του κοινοβουλευτικού επιτρόπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία -κατά πολλούς-ήταν και εκείνη που «επιβραβεύθηκε» με την υπουργοποίησή του.

Όταν όμως οι αριστερές καταβολές αποτυπώνονται μέσω δηλώσεων που αγγίζουν την αριστερή ιδεοληψία, τότε σίγουρα ο υπουργός προκαλεί πρόβλημα στον πρωθυπουργό του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ν. Φίλης δεν δίστασε πριν από λίγο καιρό να βάλει στο στόχαστρό του και τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, στην προσπάθεια προάσπισης της πρότασής του για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τότε ο υπουργός Παιδείας είχε αναφερθεί -ως μη είθισται- στα οικονομικά του πρωθυπουργού τον οποίο χαρακτήρισε «εύπορο που μπορεί να στείλει τα παιδιά του στο ιδιωτικό σχολείο», αποκαλύπτοντας μάλιστα και το ύψος των εσόδων του, που προσδιόρισε στις 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως!

Ο κ. Φίλης, όπως φαίνεται όμως, δεν έχει πρόβλημα να ... παρεμβαίνει και στα οικονομικά των απλών πολιτών, αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε αποφανθεί ότι το επιπλέον κόστος που θα επωμισθούν οι γονείς από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι παρά «πενταροδεκάρες»! Ο υπουργός δεν έχει πρόβλημα να σχολιάσει όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Ουδείς ξεχνά την απίστευτη διαπίστωσή του - όταν υπήρχε η συζήτηση για την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής- ότι οι Έλληνες δεν τρώνε πολλά μακαρόνια!

Απτόητος
Θα συνεχίσει το... βιολί του

Στις δηλώσεις που προκάλεσαν συζητήσεις συγκαταλέγεται σίγουρα και η απάντησή του σε νεαρό που εξέφρασε την αγωνία του, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, για το αν θα μπορέσει να πληρωθεί από την εταιρεία στην οποία εργάζεται! «Φοβάσαι μη χάσεις τα 300 ευρώ μισθό;», τον ρώτησε, αφήνοντας άπαντες, άφωνους. Προφανώς η τοποθέτηση αυτή, όπως και τόσες άλλες, περί άμεσης κατάργησης του μνημονίου, μη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, μη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και απευθείας έγκρισης του κυβερνητικού προγράμματος από τη βουλή, αποκλεισμού οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας, ακόμη και της ανάγκης αλλαγών στα θρησκευτικά, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από εκφάνσεις της αριστερής ιδεολογίας που θέλει να υπερασπιστεί. Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνηση, είναι το πώς και κυρίως για πόσο ακόμη μπορεί να το κάνει, εντός των ασφυκτικού πλαισίου του μνημονίου που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές και το οποίο καλείται να υλοποιήσει ως μέλος της κυβέρνησης. Κάποιοι ενθυμούμενοι τη μεγάλη αγάπη του για την κλασική μουσική και το βιολί -στο οποίο επί χρόνια έκανε μαθήματα- προβλέπουν με αρκετή δόση χιούμορ, ότι ανεξάρτητα από τη «γραμμή» του Μαξίμου, ο Ν. Φίλης θα... συνεχίσει το βιολί του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com