Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Αναθερμαίνονται τα σενάρια για ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ένα προς ένα

Ξαναβγαίνουν από τα «συρτάρια» οι προβλέψεις διαφόρων αναλυτών για «απόλυτη ισοτιμία» (1 προς 1) ευρώ-δολαρίου τους επόμενους μήνες, καθώς η απόκλιση στην νομισματική πολιτική ΗΠΑ και Ευρωζώνης που θα «επισημοποιηθεί», όπως όλα δείχνουν, τον Δεκέμβριο, τεκμηριώνει το σενάριο αυτό.



Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε την εβδομάδα που πέρασε έως και το 1,0673 δολ./ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, με απώλειες 5% περίπου από τα τέλη Οκτωβρίου και σχεδόν 10% από τα υψηλά του καλοκαιριού, όταν είχε προσεγγίσει το 1,17 δολ./ευρώ.

Οι κερδοσκοπικές θέσεις που «στοιχηματίζουν» σε περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα φτάνοντας στα 11,36 δισ. δολάρια, ενώ η προαναγγελία από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι νέων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του ΔΣ της 23ης Οκτωβρίου πυροδότησε την μεγαλύτερη αύξηση short θέσεων στο ευρώ σε εβδομαδιαία βάση στην 16χρονη ιστορία του νομίσματος.
Αναθερμαίνονται τα σενάρια για ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ένα προς ένα

Οι «αρκούδες» του ευρώ είχαν βρεθεί στο προσκήνιο στις αρχές του έτους, όταν το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως και το 1,0450 δολ./ευρώ λίγο μετά την έναρξη του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος της ΕΚΤ, ύψους 1,1 τρις. ευρώ τον Μάρτιο.

Στη συνέχεια, όμως «οπισθοχώρησαν» εν μέσω αισιοδοξίας ότι το «μπαζούκα» που ενεργοποίησε ο Ντράγκι θα έφερνε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, την ίδια στιγμή που η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες και οι θερινοί κλυδωνισμοί στις αγορές έκαναν πολλούς να αμφισβητήσουν την δέσμευση της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν ότι θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου εντός του 2015, κλείνοντας έναν επταετή κύκλο παραμονής τους στα επίπεδα του μηδέν.

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, το αφήγημα αυτό ανετράπη πλήρως. Τα πολύ ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία Οκτωβρίου για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, εδραίωσαν την πεποίθηση οτι η αμερικανική οικονομία ανεβάζει πάλι ταχύτητα μετά την επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στο 1,5% το γ’ τρίμηνο του έτους (από 3,9% το αμέσως προηγούμενο) και ότι δεν έχει ουσιωδώς επηρεαστεί από τον κινεζικό «ιό». Έτσι, μια σειρά στελεχών της Fed προεξαρχούσης της προέδρου Γέλεν έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η πλάστιγγα γέρνει πλέον προς την πλευρά της «αποκόλλησης» (liftoff) των αμερικανικών επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της 15ης-16ης Δεκεμβρίου.

Εξανεμίστηκε η αισιοδοξία
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, έχει εξανεμιστεί η αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος με τις παραμέτρους του Μαρτίου ήταν αρκούντως ισχυρό «φάρμακο» για να καταπολεμήσει τα συμπτώματα οικονομικής στασιμότητας και αποπληθωρισμού της Ευρωζώνης: Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καρκινοβατεί πέριξ του μηδέν, ενώ τα στοιχεία του ΑΕΠ γ’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες (βλέπε υποκομμάτι) επιβεβαιώνουν τους φόβους για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, με καταλύτη την κόπωση των εξαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προξενεί έκπληξη που ο Ντράγκι έστειλε την Πέμπτη σαφές σήμα ότι στις 3 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «οι ενδείξεις διατηρήσιμης ενίσχυσης του δομικού πληθωρισμού έχουν εξασθενίσει», ότι η «η επιλογή του να μην κάνουμε τίποτε δεν συνάδει με την σταθερότητα των τιμών» κι ότι «η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπδα μάλλον θα διαρκέσει περισσότερο από ότι περιμέναμε τον Μάρτιο, όταν αξιολογήσαμε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των πολιτικών μας...».

Ο ορίζοντας, ωστόσο, σε σχέση με το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών παραμένει θολός, καθώς ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι το ΔΣ της Τράπεζας προκρίνει την περαιτέρω μείωση του overnight επιτοκίου καταθέσεων του ευρώ (σήμερα στο -0,2%), καθώς θεωρείται πιο εύκολο τεχνικά και λιγότερο αμφιλεγόμενο βήμα (δεδομένων και των έντονων αντιρρήσεων της Γερμανίας και των συμμάχων της..), οι αγορές όμως προεξοφλούν το δραστικότερο μέτρο της διεύρυνσης του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος, είτε μέσω επέκταση του χρονοδιαγράμματος των αγορών έως τον Ιούνιο του 2017 (από Σεπτέμβριο του 2016) ή/και αύξηση του μηνιαίου ρυθμού αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στα 75 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ σήμερα, πιθανότατα με διεύρυνση των επιλέξιμων προς αγορά τίτλων, ώστε να συμπεριλάβει π.χ. και ομόλογα που εκδίδουν πόλεις ή δήμοι της Ευρωζώνης με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (muni bonds).

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ γ’ τριμήνου

Οι υποψίες οτι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη «κατέβασε ταχύτητα» το γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η επιβράδυνση στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες έπληξε τις εξαγωγές της, αντισταθμίζοντας τις ευεργετικές επιπτώσεις από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat: Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου επιβραδύνθηκαν στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση (+1,6% σε ετήσια), από 0,4% το β’ τρίμηνο και 0,5% το πρώτο.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία από τη Γαλλία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το γ’ τρίμηνο (μετά από μηδενική ανάπτυξη το αμέσως προηγούμενο), ενώ ευρέως αναμενόμενη ήταν η επιβράδυνση της γερμανικής «ατμομηχανής», με ρυθμό ανάπτυξης 0,3% από 0,4% το β’ τρίμηνο.

Στον αντίποδα, κατώτερες των προσδοκιών ήταν οι επιδόσεις της Ιταλίας (0,2% από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο), της Πορτογαλίας που «τράβηξε χειρόφρενο» με μηδενική αύξηση του ΑΕΠ μετά από αύξηση 0,5% την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου και της Φινλανδίας όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το γ’ τρίμηνο, με τη σκανδιναβική χώρα να είναι μαζί με την Ελλάδα οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης που κινούνται στον αστερισμό της ύφεσης, αφού η Φινλανδία εμφανίζει πλέον και σε ετήσια βάση αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,7%), έναντι -0,5% της Ελλάδας.

«Εάν ο κ. Ντράγκι ήθελε να έχει στα χέρια του ένα τελευταίο, ισχυρό στοιχείο για να αποφασίσει να χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική πολιτική τον Δεκέμβριο, οι αριθμοί για το ΑΕΠ είναι ακριβώς αυτό », σχολίασε ο οικονομολόγος της ABN AMRO Νικ Κούνις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com