Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Πολιτική αδράνεια και εθνικά λόμπι τα βασικά εμπόδια για την Τραπεζική Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την εποπτεία 120 και πλέον πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτικής αρχής, η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί, διοργανώνει με την αφορμή της επετείου αυτής συνέδριο στη Φρανκφούρτη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.



Η Νουί, προσθέτει το δημοσίευμα, έχει βοηθήσει να αποφευχθεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ εργάζεται για την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, την ενοποίηση των κανόνων και την ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης σε όλη την Ευρωζώνη. Τα βασικά εμπόδια της Νουί, όμως, «πιθανόν να είναι η πολιτική αδράνεια και τα λόμπι των χωρών», σημειώνει το Bloomberg.

«Το τραπεζικό σύστημα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, θεωρείται περίπου εθνικός θησαυρός και προστατεύεται με πολιτικές», δήλωσε ο Χένρικ Έντερλαιν, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Χέρτι του Βερολίνου. «Τα επόμενα χρόνια θα δούμε αν η ΕΚΤ είναι πράγματι έτοιμη να συγκρουσθεί με τους επόπτες, τα τραπεζικά ιδρύματα και τις εθνικές Αρχές σε αμφιλεγόμενα ζητήματα».

Η Νουί δεσμεύθηκε να είναι «αυστηρή και διεισδυτική» με τις τράπεζες και έως τώρα δεν δίστασε να το κάνει. Μετά τη συνολική αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης το 2014, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι χρειάζονταν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ, φέτος υπήρξε πρόσθετη πίεση για να διασφαλισθεί ότι οι τράπεζες έχουν τα κατάλληλα διαθέσιμα για να αντέξουν τις όποιες αναταραχές. Η κίνηση αυτή ενόχλησε κάποιους. «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει κάποιες αυξήσεις των κεφαλαιακών απαιτήσεων της ΕΚΤ», δήλωσε ο Τζον Κράιαν, που είναι ένας από τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Deutsche Bank. «Μπορούσαμε να προβλέψουμε την αύξηση, αλλά νομίζω ότι (η ΕΚΤ) αιφνιδίασε τον κλάδο, αναφορικά με το πόσα περισσότερα κεφάλαια απαιτούνται για συνήθεις πιστωτικές εργασίες», πρόσθεσε ο Κράιαν.

Η επιθετική στάση της ΕΚΤ έχει αρχίσει να συναντά αντίσταση από πολιτικούς που ζητούν ειδικούς όρους για τις τράπεζες των χωρών τους. Πριν συναντήσει την περασμένη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη τον Ντράγκι και τη Νουί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι για τις γαλλικές τράπεζες και τον ίδιο είναι «νόμιμο» να υποστηρίζουν κανόνες που λαμβάνουν υπόψη τη μοναδική διάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Η Γερμανία αποτελεί μία άλλη σχετική περίπτωση. Προκάλεσε ένταση, ενσωματώνοντας στοιχεία της προηγούμενης εποπτείας των τραπεζών της σε εθνικό νόμο, περιορίζοντας έτσι την ελευθερία δράσης της ΕΚΤ. Η συνάντηση του Σαπέν (με τον Ντράγκι και τη Νουί) συνέπεσε με τα τελικά στάδια της ετήσιας εποπτικής διαδικασίας της ΕΚΤ (SREP), κατά τα οποία καθορίζεται το ύψος κεφαλαίων κάθε τράπεζας. Η διαδικασία αυτή, η πρώτη που θα ολοκληρωθεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, χαρακτηρίσθηκε από διαμαρτυρίες της Ιταλίας σχετικά με τη μεθοδολογία και συνεχή δημοσιεύματα ότι οι στόχοι για το ύψος των κεφαλαίων περιορίσθηκαν μετά από παρεμβάσεις.

Στα σχέδια της Νουί για το 2016 περιλαμβάνεται ένα πολυετές πρόγραμμα αναφορικά με την εναρμόνιση των τραπεζικών μοντέλων για τον υπολογισμό της στάθμισης των κινδύνων, η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και η πρόοδος στο ακανθώδες θέμα της επιβολής κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες.

«Κάθε λογικός άνθρωπος συμφωνεί ότι η τραπεζική ένωση αποτελεί μία τεράστια πολιτική κίνηση και απαιτεί πολλή δουλειά», δήλωσε ο Νίκολας Βερόν του ερευνητικού ιδρύματος Bruegel στις Βρυξέλλες. Ο νέος φορέας «έχει σημαντική επίδραση και θα οδηγήσει σε μεγάλη εναρμόνιση - κάποια θα γίνει γρήγορα, κάποια αργά», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com