Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Νέα παράταση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι να βρεθούν τα ισοδύναμα

Μέχρι η κυβέρνηση να καταλήξει στα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται μέχρι τις 16 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στο καθεστώς του ΦΠΑ.Με την ίδια τροπολογία, διαγράφονται τυχόν πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν ήδη από τις εφορίες σε υπόχρεους σε ΦΠΑ και διευκρινίζεται ότι εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ για περιόδους από 20 Ιουλίου έως 16 Νοεμβρίου υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα έως το τέλος του μήνα ενώ στην ίδια προθεσμία καταβάλλεται και ο οφειλόμενος φόρος.

Ο λόγος που κατατέθηκε η τροπολογία είναι για να είναι και νομικά καλυμμένοι οι υπόχρεοι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων καθώς οι διατάξεις νόμου οι οποίες προβλέπουν επιβολή ΦΠΑ 23%, δεν έχουν καταργηθεί αλλά παραμένουν ενεργές.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ορίζεται ότι « η δήλωση μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται έως και τις 16 Νοεμβρίου 20156» και διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση όπου έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ για πράξεις οι οποίες πραγματοποιούνται από 20 Ιουλίου 2015 έως και 16 Νοεμβρίου 2015 , παρέχεται η δυνατότητα στους υποκείμενους στο φόρο να εκδίδουν μέχρι και 23 Νοεμβρίου συμπληρωματικά στοιχεία για την επιβολή ΦΠΑ στις πράξεις αυτές.

Τα συμπληρωματικά στοιχεία, καταχωρούνται είτε στη δήλωση ΦΠΑ που αφορά τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας νόμιμα οφείλεται ο φόρος αυτός και εκδόθηκε το αρχικό φορολογικό στοιχείο είτε στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, αρχικές ή τροποποιητικές υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις έως και τις 30 Νοεμβρίου 2015, προθεσμία εντός της οποία καταβάλλεται χωρίς κυρώσεις και ο αναλογούν ΦΠΑ.

Τέλος, στην τροπολογία ορίζεται ότι οι πράξεις επιβολής προστίμων που εκδόθηκαν έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων μεταβολών και αποθεμάτων μετάταξης σε υποκείμενους το ΦΠΑ που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς από 20 Ιουλίου 2015, για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης , καταργούνται. Τα ποσά που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αρχεωστήτως καταβληθέντα , κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τους υποκείμενους, με απόφαση των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com