Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε η οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά από έξι διαδοχικά τρίμηνα μεγέθυνσης, με το ελληνικό ΑΕΠ να καταγράφει μείωση 0,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014.



Ωστόσο η υποχώρηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο υπήρχε η αρνητική επίπτωση της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών για μεγάλο διάστημα τον Ιούλιο, ήταν μικρότερη σε σχέση με ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς προφανώς η πορεία του τουρισμού αντιστάθμισε εν μέρει τις υπόλοιπες αρνητικές εξελίξεις.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου ενισχύουν την αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για καλύτερες επιδόσεις στο «μέτωπο» του ΑΕΠ φέτος σε σχέση με ό,τι έχει προβλεφθεί, γεγονός με θετικές επιπτώσεις στο πλέγμα των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3% φέτος και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τα μέσα του 2016 και μετά.
Επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Επιβράδυνση
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εμφανίζοντας επιβράδυνση σε σχέση με ρυθμό ανάπτυξης 1,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ ανήλθε στο 0,5% στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Πλέον καθοριστικής σημασίας είναι τα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, τα οποία θα αποτυπώσουν εάν η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ύφεση φέτος, και το εύρος αυτής, έναντι ανάπτυξης 0,7% που είχε καταγραφεί το 2014.

Πρέπει να σημειωθεί πως πέρσι στο τέταρτο τρίμηνο είχε σημειωθεί αύξηση 0,9% στο ελληνικό ΑΕΠ έναντι ανόδου 1,1% που είχε καταγραφεί σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά από το 2008 όταν ξεκίνησε η ύφεση, που η οικονομία επέστρεψε σε φάση ανάπτυξης. Ωστόσο οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, το «πάγωμα» της ρευστότητας και οι δυσμενείς εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου «φρέναραν» τη δυναμική μεγέθυνσης με μεγάλο ερώτημα πλέον το εάν η ύφεση θα κυριαρχήσει φέτος και ποιο θα είναι το εύρος αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com