Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν δήλωσαν ποσό αποδείξεων

Δεύτερη ευκαιρία για να γλιτώσουν από το φόρο που κλήθηκαν να πληρώσουν δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι το 2014 ενώ είχαν χαμηλά εισοδήματα μόνο από τόκους καταθέσεων ή και από ενοίκια ή κι από περιστασιακή απασχόληση φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης επειδή δεν δήλωσαν το ποσό των αποδείξεων και έχασαν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.




Οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν δήλωσαν το ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς είχαν υπόψη τους τις προϊσχύσασες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ή των 5.000 ευρώ.

Στους φορολογούμενους αυτούς, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει τώρα την δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έως τις 31Δεκεμβρίου 2015 χωρίς την επιβολή προστίμων, ώστε να συμπληρώσουν τον κωδικό 049 με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων (10% του εισοδήματος) και να γλιτώσουν από τον φόρο που εκλήθησαν να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επιλύεται το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τον ν. 4330/2015. Το πρόβλημα αφορά σε όσους φορολογούμενους υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2014 πριν από τις 16 Ιουνίου 2015. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ με βάση τις διατάξεις του ν.4330/2015, που ίσχυσαν από 16-6-2015 και μετά, ορίστηκε ότι η τυχόν προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων για τους ανωτέρω φορολογούμενους των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών υπό την προϋπόθεση της δήλωσης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com