Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Σημάδια επιστροφής σε ομαλή τροχιά

Για ενίσχυση τον περασμένο μήνα των σημαδιών επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ομαλή τροχιά κάνει λόγο ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας που δημοσίευσε.



Ο ΣΕΒ, όμως, σπεύδει να προσθέσει ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις, καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, τη ρευστότητα, την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ανατρέψει άρδην επί τω βελτίω το οικονομικό κλίμα και να τονώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, έχοντας ως βάση τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις». Στις θετικές εξελίξεις ο ΣΕΒ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κέρδισε επιπλέον χαμένο έδαφος τον Οκτώβριο του 2015 (86,5 μονάδες από 83,1 τον Σεπτέμβριο) και ότι ο ρυθμός επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων περιορίστηκε σημαντικά, με τον δείκτη PMI να παρουσιάζει μεν άνοδο (στις 47,3 μονάδες έναντι 43,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο), αλλά να παραμένει και κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που σηματοδοτεί άνοδο δραστηριότητας, για 14ο συνεχόμενο μήνα.

Αξιοσημείωτες επιδόσεις
Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή και ιδίως η μεταποίηση χωρίς καύσιμα επιδεικνύει αντοχές τον Αύγουστο του 2015 (+4,8%), ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό επιδεικνύουν επίσης αξιοσημείωτες επιδόσεις τον Αύγουστο (+7,3%).

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο του 2015, με πτώση του γενικού δείκτη τιμών -1,7% και τονίζει ότι οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία αποτυπώνονται στις τελευταίες προβλέψεις της Ε.Ε., η οποία κάνει λόγο για ύφεση -1,4% το 2015, ενώ προβλέπει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε το 2015 θα διαρκέσουν και το 2016, καθώς η οικονομική ύφεση θα διαμορφωθεί στο -1,3%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com