Σχέδιο για την επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων εφόσον διαθέτουν τις προϋποθέσεις σε συνεργασία με τις τράπεζες, τις περιφέρειες ακόμα και με τη σύμπραξη του ΤΑΙΠΕΔ προωθεί η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.
Με επιστολή στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας η κ. Τζάκρη ζήτησε να καταγραφούν οι κλειστές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν με την κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία και τις τράπεζες, προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές.
«Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για την επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου αναβίωσης και επαναλειτουργίας βιομηχανικών μονάδων με βάση το δυναμικό που σήμερα μένει αναξιοποίητο και παράλληλα βρίσκεται σε ευνοϊκή κατάσταση για τη δημιουργία νέων ευκαιριών επιχειρηματικότητας», αναφέρει η κ. Τζάκρη στην επιστολή της.
Το σχέδιο του υφυπουργείου Βιομηχανίας αφορά σε υφιστάμενες βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι εκτός λειτουργίας. Αρκετές από τις μονάδες αυτές, παρότι είναι κλειστές, βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Για παράδειγμα στην κλωστοϋφαντουργία, αν και επενδύσεις έχουν να γίνουν από το 2002, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά στην ιπποδύναμη των μηχανών.
Το σχέδιο προβλέπει ότι σε τομείς αιχμής, αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον το υπουργείο θα ζητήσει από τις Περιφέρειες και τις τράπεζες να υποδείξουν τις συγκεκριμένες βιομηχανίες. Εφόσον υπάρξει ζήτηση η αδειοδότηση θα προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες, προκειμένου έτοιμες βιομηχανίες με «το κλειδί στο χέρι» και τη συνεισφορά των τραπεζών που θα επεξεργαστούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως δανεισμός, μόχλευση κεφαλαίων κ.λπ. να δοθούν σε επενδυτές κατόπιν διαγωνισμού.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να γίνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ή των τραπεζών, ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, προκειμένου να πουληθούν σε ελληνικές ή ξένες εταιρείες.
Χρηματοδότηση
Στόχος είναι τα θέματα των αδειών, της χρηματοδότησης και των όποιων νομικών εκκρεμοτήτων να λύνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να αξιοποιηθεί το δυναμικό που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο δημιουργώντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στη χώρα.
«Στο πλαίσιο της παρούσας πολιτικής πρωτοβουλίας? καλούμε για τη συμπλήρωση του συνημμένου ερωτηματολογίου από τις υπηρεσίες σας προκειμένου να εντοπίσουμε περιπτώσεις σημαντικού ενδιαφέροντος. Σας προσκαλούμε να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία αυτή ως αμφίδρομη, καθώς θεωρούμε ότι η συμβολή όλων με προτάσεις μπορεί να αποτελέσει τη βάση του παρόντος εγχειρήματος», αναφέρει η υφυπουργός στην επιστολή της προς τους περιφερειάρχες, προσθέτοντας ότι θα τους καλέσει σε άμεση διαβούλευση για το θέμα.
Επιχειρηματικά δάνεια
Κύκλοι της αγοράς συνδέουν το σχέδιο του υφυπουργείου Βιομηχανίας με το ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και τις λύσεις που θα δοθούν, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Θεωρείται ότι το επόμενο βήμα για τις τράπεζες, αφού ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση, θα είναι να ξεκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιο με τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, καλώντας καταρχήν τον επιχειρηματία να διευθετήσει την οφειλή. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε η τράπεζα ανάλαγο με την περίπτωση της επιχείρησης σε συνεργασία με το υπουργείο θα μπορούσε να «τρέξει» διαγωνισμούς για την πώληση των μονάδων σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
«Σημαντικό είναι να αποσαφηνιστεί και τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο κλειστή βιομηχανική μονάδα», έλεγε στέλεχος επιχείρησης. «Υπάρχουν σήμερα εταιρείες που έχουν κλείσει την παραγωγική τους διαδικασία γιατί δεν τους συνέφερε και συνεχίζουν μόνον με την εμπορία. Υπάρχουν άλλες που έχουν πτωχεύσει και είναι κλειστές. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις και χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση», πρόσθεσε.
Το «κλειδί» για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να μην προσπαθήσει το κράτος να υποκαταστήσει τον επιχειρηματία και βρεθούμε με έναν δεύτερο ΟΑΕ με τα γνωστά αποτελέσματα, σχολίασε ένας αναλυτής, τονίζοντας ότι τον κύριο λόγο θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες που γνωρίζουν την επιχείρηση και την όλη διαδικασία και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα που αφορούν στο αδειοδοτικό σκέλος και ενδεχομένως στην παροχή κινήτρων, κυρίως φορολογικών, για τις νέες επενδύσεις που θα συνοδεύσουν της εξαγορά και την επαναλειτουργία της κλειστής μονάδας. «Η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τη δημιουργία επένδυσης έχει αποδειχθεί, από την εμπειρία και άλλων χωρών, ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος», δήλωσε.
«Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό πακέτο, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον επενδυτών, Ελλήνων και ξένων. Με δεδομένα τα προβλήματα της χώρας, την περιορισμένη ρευστότητα κ.λπ., αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε είναι η ζήτηση να εκδηλωθεί κυρίως από χρηματοοικονομικούς επενδυτές (funds κ.λπ.) και όχι από στρατηγικούς επενδυτές, εκτός βέβαια από μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος».
Το υφυπουργείο Βιομηχανίας πάντως φαίνεται αποφασισμένο να ρίξει στη μάχη όλα του τα όπλα. «Tη στήριξη της πολιτείας για το αδειοδοτικό σκέλος και ένα πακέτο χρηματοδότησης σε συνεργασία με τις τράπεζες και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που διαθέτει μέσω του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου κ.λπ. Στις σκέψεις της υφυπουργού κ. Τζάκρη είναι να χρησιμοποιηθεί και το ΤΑΙΠΕΔ, όπου αυτό χρειάζεται, αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Ωστοσο τα νομικά προβλήματα που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης είναι πολλά και θα πρέπει να λυθούν πριν ξεκινήσει η όποια διαδικασία.
«Είναι μία άσκηση με πολλούς εταίρους. Το Δημόσιο μπορεί να επιταχύνει την αδιειοδότηση και να δώσει φορολογικά κίνητρα αν τα δημοσιονομικά το αντέχουν, επιβραβεύοντας έτσι την επιχείρηση για το αποτέλεσμα που ήδη έχει φέρει και όχι για την επένδυση που υποστηρίζει ότι θα κάνει στο μέλλον. Ο δεύτερος μεγάλος εταίρος είναι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι άμεσα αρμόδιο να αξιολογήσει την κατάσταση της επιχείρησης και τις επενδυτικές προτάσεις. Και ο τρίτος παίκτης είναι ο επιχειρηματίας και ο επενδυτής. Ο κοινός τόπος και των τριών είναι αυτός που θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα», σχολίασαν παράγοντες της αγοράς.
Αναπτυξιακός νόμος
Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις
Tην επιδότηση της επαναλειτουργίας παραγωγικών μονάδων και την παροχή φορολογικών κινήτρων στις νέες επενδύσεις ως κύρια μορφή ενίσχυσης από τον αναπτυξιακό νόμο προτείνει μεταξύ άλλων το «Τμημα Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ», στη δέσμη των προτάσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
«Η κύρια μορφή ενίσχυσης των νέων επενδύσεων θα πρέπει να είναι τα φορολογικά κίνητρα και αυτά απόλυτα στοχευμένα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην επαναλειτουργία κλειστών μονάδων. «Σήμερα με το κλείσιμο πολλών παραγωγικών μονάδων και τη θέση σε αχρηστία αξιόλογου εξοπλισμού και υποδομής, οι επιλέξιμες δαπάνες του αναπτυξιακού νόμου πρέπει να αναδιαμορφωθούν και να δοθεί βάρος στην επαναλειτουργία αξιόλογων μονάδων», αναφέρει. «Η επιχορήγηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ή η επιχορήγηση αγοράς μόνον μηχανολογικού εξοπλισμού θα οδηγήσει σε απορρόφηση σημαντικών πόρων χωρίς να απορροφηθεί το αργούν, δυναμικό της χώρας», τονίζει.
Άμεσες επιχορηγήσεις προτείνει επίσης για νέους επιλεγμένους καινοτομικούς τομείς, κλάδους και μεθόδους καθώς και για νέους επιστήμονες, ενώ δίνει έμφαση στην παραγωγή προϊόντων Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου