Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Λύση-πακέτο για τα στεγαστικά δάνεια

Λύση-πακέτο για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών που προσφεύγουν στον νόμο Κατσέλη από τους πλειστηριασμούς, αλλά και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των υπόλοιπων οφειλετών, επιδιώκουν να συμφωνήσουν κυβέρνηση και Θεσμοί.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για ένα «πλέγμα» ρυθμίσεων αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων που έχουν εκτιναχθεί στα 107 δισ. ευρώ. Αυτό έχει δύο βασικούς πυλώνες: Ο πρώτος αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ο δεύτερος τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών, όπου η διαπραγμάτευση έχει πάρει φωτιά... η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει όσοι οφειλέτες (με χρέη σε τράπεζες αλλά και το Δημόσιο) που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους θα μπορούν να υπάγονται στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (ν. Κατσέλη).

Τα δικαστήρια (Ειρηνοδικεία), αν δεν επιτυγχάνεται στο μεταξύ εξωδικαστικός συμβιβασμός με τις τράπεζες, έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν την απαλλαγή μέρους των οφειλών ακόμη και σε συνδυασμό με τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους. Θα εξαιρείται όμως η κύρια κατοικία τους εφόσον πληρούν αθροιστικά τρία κριτήρια, ύψος αντικειμενικής αξίας της στέγης, εισοδήματος και οφειλών. Σε αυτά τα όρια γίνεται προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση προτείνει:

Η αντικειμενική αξία να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για έναν άγαμο και το όριο αυτό να ανεβαίνει στα 280.000 για μία τετραμελή οικογένεια.
Το όριο του εισοδήματος, ανεξάρτητα από τα μέλη του νοικοκυριού, να είναι γύρω στις 28.000 με 30.000 ευρώ (μεικτά δηλαδή με φόρους και εισφορές).
Το ύψος των οφειλών να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Δεν αποκλείεται στα δύο τελευταία όρια να υπάρχει κλιμακωτή διάρθρωσή τους, δηλαδή να φτάνουν στα προαναφερόμενα ύψη ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Στον αντίποδα, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στα ακόλουθα κριτήρια:

Η αντικειμενική αξία της κύριας στέγης να μην είναι πάνω από 120.000 ευρώ (ανεξαρτήτως των μελών της οικογένειας).
Το ύψος του εισοδήματος να είναι μέχρι 20.617 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Η πρόταση των θεσμών είναι κλιμακωτή, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, και ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο.
Το όριο των οφειλών να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι τροποποιημένες ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, προβλέπουν ταχείες διαδικασίες διευθέτησης των οφειλών αλλά και μικρή δόση δανείου, κατώτερο όριο τα 40 ευρώ μηνιαίως, μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Πράγμα που σημαίνει ότι το δάνειο μένει ζωντανό...

Ο δεύτερος άξονας του κυβερνητικού σχεδίου προβλέπει:

Τη θέσπιση της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου. Πρόκειται για έναν δημόσιο φορέα, όπου θα έχει όλα τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία των δανειοληπτών. Οι οφειλέτες θα αξιολογούνται και με τον «βαθμό» που θα παίρνουν θα μπορούν να ρυθμίζουν το δάνειό τους στην τράπεζα με τον ευνοϊκότερο τρόπο.
Η τράπεζα με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, τίθεται σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2016, και τον όρο του «Συνεργάσιμου Δανειολήπτη» - εκείνος που είναι ειλικρινής ως προς τα στοιχεία που δίνει και ως προς τις προθεσμίες κλήσης των πιστωτών, θα προχωρεί σε ρύθμιση του δανείου.

Οι νέες δόσεις των δανείων θα προκύπτουν με βάση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Πρόκειται για μοντέλα νοικοκυριών που έχει επεξεργαστεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τις ανάγκες διαβίωσής τους και τις δαπάνες για αυτές, ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των μελών. Με βάση αυτά τα πραγματικά παραδείγματα θα υπολογίζεται η δόση, ώστε η οικογένεια να μπορεί να είναι συνεπής και στις λοιπές υποχρεώσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com