Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

H οικονομία χρειάζεται πρωτίστως ηρεμία

Οταν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο. Οταν η κοινωνία τελεί... εν βρασμώ. Οταν το πολιτικό σύστημα είναι στοχοποιημένο τα τελευταία χρόνια, το μόνο που μένει να βιώσει η χώρα είναι η πολιτική βία.



Τα όσα έγιναν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το αποτέλεσμα του άκρατου λαϊκισμού που κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι βεβαίως και το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απαξίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι βαρύτατες, καθώς άφησαν τον φασισμό να κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία με αφορμή το μνημόνιο, την κρίση, τα προβλήματα των πολιτών.

Ωστόσο, απαιτείται νηφαλιότητα, εγρήγορση και κυρίως ομόθυμη καταδίκη των ακροδεξιών, αλλά και όσων απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες που κάνει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση. Η επίθεση σε βάρος του Γ. Κουμουτσάκου, αλλά και το ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό κλίμα μετά την... άστοχη δήλωση του υπουργού Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν κάνουν καλό στη χώρα. Δυναμιτίζουν την προσπάθεια που γίνεται στην οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο τα πέντε χρόνια θυσιών από την πλευρά των πολιτών.

Τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, σε πολιτικό επίπεδο, οφείλουν να προστατέψουν τη Δημοκρατία από τους ακραίους. Αλλά στο επίπεδο της οικονομίας δεν πρέπει να υπάρξει αποπροσανατολισμός. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να κλείσει το συντομότερο, οι κινήσεις ανάταξης της οικονομίας πρέπει να σχεδιαστούν με προσοχή. Αλλωστε, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι από το 2017 πρέπει να ελπίζει σε ανάπτυξη η Ελλάδα.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, πρέπει αφενός να ηρεμήσει το πολιτικό κλίμα και αφετέρου να αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση να σχεδιάσει μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα βασίζεται μόνο σε φόρους και περικοπές, αλλά σε κίνητρα για επενδύσεις και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Για να συμβούν όλα αυτά, όμως, πρέπει οι υπουργοί να «βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό» πριν μιλήσουν. Μια λάθος δήλωση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com