Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

ΣτΕ: Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι Σκουριές - Ακυρώνεται η απόφαση Σκουρλέτη

Κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκδικική, εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε δύο κεκλεισμένων θυρών συνεδριάσεις της ολομέλειάς του, ακύρωσε κατά πλειοψηφία απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, για την αναστολή της λειτουργίας τους.Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλ. Μάζο, ακύρωσαν -κατά πλειοψηφία- την απόφαση του κ. Σκουρλέτη,(ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/854/2015) και το έγγραφο 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που ανακαλούσε την λειτουργία των εν λόγω μεταλλείων.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση της λειτουργίας του μεταλλείου έγινε με απόφαση του Π. Σκουρλέτη, με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.

Σε βάρος της απόφασης είχαν προσφύγει τόσο η Ελληνικός Χρυσός όσο και σωματεία των εργαζομένων.

Κατά τις εν λόγω διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ έγιναν δεκτές οι σχετικές προσφυγές κατά της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, καθώς οι δικαστές δεσμευόντουσαν ουσιαστικά από την υπ΄ αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό της απόφασης που ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις, αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com