Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση των τιμών των τροφίμων εν μέσω κρίσης

Παρά το δυσχερές οικονομικό κλίμα η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη των 28.



Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των 28 της ΕΕ. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 4,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014.

Όσον αφορά τα προϊόντα που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις είναι κυρίως αυτά που παρέμειναν σε καθεστώς ΦΠΑ 13%. Έτσι χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές ψωμιού και δημητριακών κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση και του κρέατος αύξηση κατά 1,9%, αυξήσεις που αποτελούν τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην κατηγορία των ελαίων καταγράφεται αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,9%, στα φρούτα 17,2%, στα λαχανικά 9,6%, στα ψάρια 0,4%, σε γάλα, αυγά και τυριά 0,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φρέσκου γάλακτος εμφανίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 αύξηση κατά 2,96% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015. Η τιμή, πάντως, παραγωγού συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμφανώς χαμηλότερη από την τιμή το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΕΕ παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,3%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com