Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Είμαστε θύματα της επιτυχίας μας

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, το Eurogroup επεσήμανε την ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά, γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο.

«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Είπε συγκεκριμένα:

«Πιεζόμαστε λίγο γιατί όπως ξέρετε η ανακεφαλαιοποίηση προχωρά πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε. Από αυτή την άποψη είμαστε θύματα της δικής μας επιτυχίας γιατί οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν λίγο νωρίτερα, για αυτό κάποια θέματα που θα μπορούσαμε να λύσουμε αργότερα πρέπει να τα επιλύσουμε νωρίτερα», είπε ο κ. Τσακαλώτος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σχολίασε ότι ο χρόνος που αφιερώνουν στην Ελλάδα στις συσκέψεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γίνεται ολοένα και λιγότερος καθώς τα πράγματα βελτιώνονται.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς παρά το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές έχουν προκαλέσει μεγάλη αγωνία στους Ελληνες τραπεζίτες ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Είχαμε καλή συνάντηση στο Eurogroup, υπήρξε συζήτηση για το πόσα προαπαιτούμενα έχουμε ολοκληρώσει, υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά οι περισσότεροι είναι πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι έχουμε κάνει τόσο πολλή δουλειά, τόσο γρήγορα, με τόσο οργανωμένο τρόπο», τόνισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος.

Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μία εβδομάδα «για να τελειώσουμε αυτά που έχουν απομείνει από το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων και να συζητήσουμε κάποια θέματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τρίγωνο της ανακεφαλαιοποίησης, της διακυβέρνησης των τραπεζών και τα ''κόκκινα'' δάνεια».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε αισιόδοξος. «Εχω την προσδοκία ότι θα έχουμε καλά νέα τέτοια ώρα την επόμενη εβδομάδα», είπε στους δημοσιογράφους πριν αποχωρήσει από το κτίριο στο οποίο πραγματοποιήθηκε το Eurogroup.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com