Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να «βρουν» 1,1 τρισ. ευρώ ως το 2022

Νέους κανόνες για να αποτραπούν οι διασώσεις τραπεζών που κρίνονται «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» (too big too fail) με χρήματα φορολογουμένων εξήγγειλε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), ο βραχίονας της G-20 που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας και θέτει τις προδιαγραφές εποπτείας για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.



Οι προωθούμενες ρυθμίσεις σημαίνουν ότι οι 30 συστημικά σημαντικές τράπεζες (G-SIB’s) θα πρέπει έως το 2022 να συγκεντρώσουν έως και 1,1 τρισ. ευρώ μέσω ειδικών χρεογράφων, των λεγόμενων TLAC (Τotal Loss Absorption Capacity ή Συνολική Ικανότητα Απορρόφησης Ζημιών). Όπως υπονοεί και το όνομά τους, οι εν λόγω τίτλοι είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο ώστε να απορροφούν τις ζημίες σε περίπτωση κατάρρευσης ενός ομίλου χωρίς να πυροδοτηθεί κρίση στο ευρύτερο σύστημα. Το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στο να αλλάξει τον τρόπο που χρηματοδοτούνται οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσης και μεταθέτει το βάρος διάσωσης των μεγάλων ομίλων από τους φορολογούμενους στους επενδυτές». Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του FSB και κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας Μαρκ Κάρνεϊ, «Οι κανόνες αφαιρούν την έμμεση δημόσια εγγύηση που απολάμβαναν οι συστημικά σημαντικές τράπεζες».

Νέες υποχρεώσεις
Βάσει του νεόυ συστήματος, οι 30 G-SIB’s (JP Morgan, HSBC, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Bank of America, Credit Suisse, Goldman Sachs, Mitsubishi UFJ, Morgan Stanley, Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of New York Mellon, China Construction Bank , Groupe BPCE, Credit Agricole, Industrial and Commercial Bank of China, ING, Mizuho, Nordea, Royal Bank of Scotland, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, State Street, Sumitomo Mitsui, UBS, Unicredit και Wells Fargo) πρέπει έως τον Ιανουάριο του 2019 να έχουν TLAC, δηλαδή στοιχεία ενεργητικού που να μπορούν να "κουρευτούν" τα οποία να αντιστοιχούν στο 16% των στοιχείων ενεργητικού σταθμισμένου κινδύνου.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται βαθμιαία στο 18% έως τον Ιανουάριο του 2022. Οι εκτιμήσεις του FSB για το τρέχον έλλειμμα των τραπεζών σε TLAC κυμαίνεται από 42 δις. ευρώ έως 1,1 τρις. ευρώ. Ως TLAC λογίζονται τίτλοι με ωρίμανση τουλάχιστον ενός έτους που συμπεριλαμβάνονται στα ίδια κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης μιας τράπεζας, όχι όμως παράγωγα, αναβαλλόμενος φόρος και ασφαλισμένες καταθέσεις.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εκφράζουν εντεινόμενη ανησυχία για τις αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις και περιγράφουν τις νέες ρυθμίσεις ως «Βασιλεία ΙV». O κ. Κάρνεϊ, ωστόσο, απέρριψε τις ενστάσεις αυτές. «Δεν μιλάμε για ίδια κεφάλαια, αλλά για απορροφητικότητα ζημιών, υπάρχει μεγάλη διαφορά», τόνισε. «Δεν υπάρχει Βασιλεία ΙV, αλλά ολοκλήρωση της Βασιλείας ΙΙΙ».

Το Συμβούλιο παραδέχεται πως οι νέες ρυθμίσεις ίσως επηράασουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη αφού οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών, θεωρεί όμως ότι οι παρενέργειες αντισταθμίζονται και με το παραπάνω από τα οφέλη, λόγω της αύξησης της ανθεκτικότητας των τραπεζών «κατά 30% τουλάχιστον», της μείωσης των πιθανοτήτων εκδήλωσης συστημικών κρίσεων και τον περιορισμό του κόστους για τους φορολογούμενους, εάν συμβούν. Οι προτάσεις της FSB αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της G-20 που θα συνεδριάσουν στην Αττάλεια της Τουρκίας την ερχόμενη εβδομάδα (15-16 Νοεμβρίου), ενώ θα πρέπει να επισφραγιστούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών προτού τεθούν σε ισχύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com