Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις - Ζητούν να «ξηλωθεί» και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.



Η αναβολή της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ζ.Κ. Γιούνκερ, η πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς αλλά και οι πληροφορίες για νέα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τους πλειστηριασμούς εμπλοκή έχει παρουσιαστεί και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα οι δανειστές φέρεται να ζητούν το «ξήλωμά» της ώστε οι οφειλέτες που θα καθυστερήσουν έστω και μια ημέρα να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους να πετάγονται έξω από τη ρύθμιση.

Ολα τα εμπόδια που υπάρχουν αναμένεται να συζητηθούν σε επικοινωνίες που θα έχει το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψει μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Koινοτικές πηγές δήλωναν πως υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, που όπως φαίνεται θα οδηγήσουν στη μη εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.
Τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις - Ζητούν να «ξηλωθεί» και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει μια ενημέρωση στους Θεσμούς, η οποία θα εξεταστεί όλο το σαββατοκύριακο, όπως φαίνεται όμως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλαπλά και συνεπώς η πιθανότητα για συμφωνία και εκταμίευση στο Eurogroup μειώνεται διαρκώς.

Ενδεικτικό είναι ότι αναβλήθηκε η αποψινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group η οποία επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις που θα λάμβανε την Δευτέρα το Eurogroup για τη χορήγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες, το Euroworking Group ακυρώθηκε και το πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά εξαρτάται από το πότε θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και το αν θα ξεκαθαρίσουν κάποια κρίσιμα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο τρίτο πρόγραμμα για την χώρα μας.

Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα μεσάνυχτα χθες, κυβέρνηση και δανειστές δεν φαίνεται να κλίνουν προς συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών, ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για τα σχέδια για φορολόγηση του τζόγου σαν αντιστάθμισμα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του Euroworking Group για την Ελλάδα. «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί μεγάλο αγκάθι καθώς δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών για προσέγγιση και άρση του αδιεξόδου.

Η αγωνία πλέον για τη χορήγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ - που αναμενόταν να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας- κορυφώνεται και στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία. Αν δεν γίνει το Euroworking Group τις επόμενες ημέρες τότε υπάρχει κίνδυνος να μην είναι η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας και να αναβληθεί η εκταμίευση της δόσης αλλά και να τεθεί σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ακόμα το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια», οι πλειστηριασμοί και τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η στάση για το θέμα του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί, του πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ.Σουλτς, καθώς και του Γάλλου προέδρου Φρ.Ολάντ, που -κατά τις επισκέψεις τους στην Αθήνα-, μίλησαν για την ανάγκη εξεύρεσης έντιμου συμβιβασμού ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης.

Πιθανό είναι ακόμη ο πρωθυπουργός να ζητήσει και τη συνδρομή της καγκελαρίου της Γερμανίας Α.Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρ.Ολάντ αν κριθεί αναγκαίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com